måndag 30 april 2012

Valborg!

Njuter av mina vackra liljor!

Vad säger man egentligen? GLAD Valborg eller TREVLIG Valborg eller något annat? Vilket som, JAG önskar er alla en GLAD VALBORG! =D

Måste bara visa min nya favvoglass och en ny glassås vi provade häromdagen...

Salt & Sött
Gjord på äkta hallon!
Mums!

Kram <3

söndag 29 april 2012

Vår, VÅR!

Vilken UNDERBAR dag vi har bjudits på idag! Sol och värme, YES, YES!!

Varit ute i solen mest hela dagen men egentligen utan att tänka på det... först Antons fotbollsmatch sedan en knapp timmes promenad och efter det lite latande i solstolen på soldäcket hemma med ett glas rött i handen och bästa sällskapet. Börja kännas i ansiktet att solen tagit och snygg solglasögonbränna har det blivit också, haha! Bästa vårbrännan...


Ikväll kör vi lite grillat, hamburgare och pommes, värsta träningsmaten eller vad säger ni? ;-) Perfekt mat för min kära Magnus som cyklat 12,2 mil idag han kan behöva lite extra kalorier ikväll. Han ser oförskämt pigg ut måste jag säga... det skulle inte jag göra efter en sådan cykeltur kan jag lova! Bra jobbat! =)

Vi inte var de enda som tänkt grilla hamburgare idag! Totalt soprent på hamburgerbröd både på Ica och Hemköp... fick tag på två påsar tekakor på hemköp till slut, det fick duga och var inte helt fel faktiskt. Något som var fel var stripsen... varför köpte jag dem? Blir ju kalla direkt, nej tackar vetja tjockare, räfflade pommes!



Nu blir det movie time!

lördag 28 april 2012

Träning? - Yes Mam!

Tog ett träningspass så här på lördagseftermiddagen - skönt!


20 min på crosstrainer, 6,80 km

Efter det tog jag fram nästa pass på iFORM's träningschema CrossFit, måste ju köra igenom dessa...


Kände för lite mer efter det så det blev kettlebellswing med 12 kg hantel (MÅSTE köpa en riktig kettlebell!) - 30 x 3. Efter det var jag rätt nöjd för den här gången. =)

Nu är det hög tid att börja med maten - fisksoppa med saffran, mmmm!!

Önskar alla en skön lördagskväll!

Guacamole

Dagen så här långt har bestått av att köra dottern till konditoriet hon just fått extrajobb på (första dagen, pirrigt!), installerat ny tvättmaskin (den gamla hade börjat låta som en skördetröska och sköt proppar hela tiden = mindre bra), handlat nya fotbollsskor till sonen, handlat mat, ställt fram lite utemöbler och grillat korv!

 Igår åt vi tacos (fredagsmat eller? ;-)...) på Sebbans önskan och det är ju faktiskt gott! Gjorde egen guacamole till, smakar mycket fräschare än den man köper färdig på burk... många konstiga tillsatser i den, uäck! Det är ju superenkelt att röra ihop så jag förstår inte varför den ens finns på burk! Fast Sebban här föredrar brukvarianten säger han, haha...

 Recept

2 avokado
1 vitlöksklyfta
½ röd chilifrukt
citronsaft
salt

Dela, kärna ur avokadorna, gröpa ur fruktköttet och mosa med en gaffel. Lägg över i en skål.
Dela, kärna ur chilifrukten, finhacka.
Blanda ner pressad vitlök, chili i avokadoröran.
Smaka av med citronsaft och salt.

Gott till tacos eller bara som dipp till chips och grönsaksstavar. 

 

Nehe, lite kaffe och sen dags för träning! 

Kram på er!


fredag 27 april 2012

Små söta päronpajer

Oj oj oj vilken efterrätt!! Har längtat efter att få prova det här receptet sedan jag hittade det... jag vet jag är en nööörd!! ;-)


Recept

Pajdeg:
50 g smör
2 msk socker
½ tsk vaniljsocker
8 msk vetemjöl



Fyllning:
4 päron
2 msk vatten
1 msk päronkonjak (kan uteslutas men ger en fylligare smak)
½ dl socker
100 g mandelmassa



Servering:
2 msk pinjenötter
2 dl vispgrädde
½ tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Blanda ner mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i 8 lika stora bitar, tryck ut degen i små smorda portionsformar. Ställ dem i kylskåp under tiden du gör fyllningen.

Skala, kärna ur och tärna päronen. Lägg päronbitarna i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Sjud tills päronen börjar mjukna. Tillsätt päronkonjaken. Riv mandelmassan.

Blanda päronbitarna med mandelmassan, fördela i formarna Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.
Låt formarna svalna något.

Rosta pinjenötterna i en torr het stekpanna. Vispa grädden med vaniljsockret.

Servera pajerna med vaniljgrädde och rostade pinjenötter.


Och OJ så gottigt det var! Prova nu!

Ed Hardy

Shoppat loss på dessa urläckra sommarskor! 


Ja - jag är en riktig sucker på skor! =P

torsdag 26 april 2012

Friday coming up!

Någon mer än jag som börjar känna att jobbveckan snart är till ända? Seg och trött, får nog försöka lägga mig i tid ikväll men inte lätt när man samtidigt är en kvällsmänniska. Dålig ekvation...

Nya sovrumstapeten, wohoo!
9 rullar tapet har precis hämtats, tur det är långhelg! ;-) Längtar efter att äntligen få ordning på sovrummet, enda rummet i hela huset vi inte tapetserat om sedan vi flytta hit för 4 år sedan, alla andra har fått sitt men enda dottern har redan börjat tjata om nytt, haha...ja ja men först VÅRT rum!

Ser fram emot morgondagen då alla fyra barnen kommer hem igen, myyys! <3
Och skönt med långledigt, hela fyra dagar i sträck! Det ser ut som vi kan få lite härligt vårväder också! LOVELY!

Blason de Bourgogne Crémant de Bourgogne Rosé Brut (nr 7687)
Litet dryckestips inför helgen, gott och fräscht!

Hörs imorgon!

onsdag 25 april 2012

Fräsch Jordgubbsglasstårta

Kan inte hålla mig längre! Måste bara dela med mig av det här jätteenkla receptet men supergoda glasstårtan! =D



Recept

6 dl grädde
200 g vit choklad
2 ägg
200 g jordgubbar
1 dl florsocker
1 msk citronsaft

Vispa grädden. Smält ena chokladkakan (100 g) i mirco eller vattenbad och vispa sedan ner 1 ägg i taget. Blanda sedan ner hälften av den vispade grädden.

Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm.

Smält den andra chokladkakan. Mixa jordgubbarna och blanda ner resten av grädden, florsocker och citronsaft. Bred ut krämen över chokladsmeten, var försiktig så att lagerna inte blandas. Går att frysa bottendelen en stund först om man vill.

In i frysen med den, minst 4 timmar. Ska man servera den som en hel tårta bör den tas fram i god tid innan, 2 timmar kan den stå i formen i rumstemperatur.

Garnera med jordgubbar och citronmeliss.

Ät och njut!


Går jättebra att dela tårtan i bitar direkt och garnera varje bit fint direkt på fatet. T ex om man inte är så många att hela tårtan går åt. Så spar man resten i frysen och tar fram och skär en bit när andan faller på.


Kanske något att testa till fredagsmyset? =)

Måste visa mina nya små söta formar jag köpte idag... ska prova en ny efterrätt på fredag och då ska de användas!

Små söta formar från Ib Laursen, 29,-/st


Blir efterrätten dessutom god och inte bara snygg att titta på kommer recept upp på bloggen naturligtvis!

Natti, natti...

tisdag 24 april 2012

Sneglar mot sommaren

Nu vänder det (hoppas, hoppas)! Äntligen verkar det som värmen är på väg tillbaka, tjohoo!! =D


Stekheta sommardagar och ljumma nätter och envisa mygg, snart så! Efter den här eftermiddagen börjar det klia i fingrarna att få ställa fram utemöblerna på soldäck, så underbart avkopplande att komma hem från jobbet, fortfarande många ljus timmar kvar på dygnet, slå sig ner i en solstol med en kopp kaffe, macka och tidningen och pusta ut en stund. =)

En sommardag förra året
Apropå sommar... har en läcker jordgubbsglasstårta på gång till er. Kommer i dagarna så håll utkik!

måndag 23 april 2012

Vardagsmat - Broccoligratäng

Vad ska vi äta ikväll? Rätt frekvent fråga runtomkring en vanlig vardagseftermiddag eller vad säger ni?

Som jag skrev häromdagen brukar jag försöka skriva veckomatsedel och göra en stor veckohandling. Snacka om att det spar både tid och pengar! Men man måste ju ändå HITTA på vad man ska äta så hur göra? Själv har jag upptäckt Icas färdiga menyer - Billiga veckan. Förutom att de ger recept på näringsrik och varierad mat så är det, precis som namnet anger, rätt billig vardagsmat. Men det allra bästa är att recepten har en beräknad tillagningstid på 30-45 min - kan det bli bättre när man ska hinna med barnen, träning och vardagens alla sysslor! Jag brukar inte följa menyförslaget till punkt och pricka utan tar de recepten jag tycker ser goda ut och sen kastar jag om de lite för att passa just den dagen och fyller på med egna recept övriga dagar. Dagens förslag var t ex Korv och broccolipasta men vi valde att göra en Broccoligratäng till korven istället, supergott!

Vad kan väl bättre representera vardagsmat än en bild på en matlåda... ;-)

Recept

400 gram broccoli (förväll färsk i 10 min, fryst behöver bara tinas något)
2 ägg
2 dl grädde
100 gram philadelfiaost
100 gram keso
150 gram fetaost
salt, peppar, oregano
1 dl riven ost

Täck botten på en smord ugnsform med broccoli. Vispa ihop ägg med grädden och rör ner ostarna och smaksätt med kryddorna. Häll över broccolin och toppa med riven ost.

Grädda i ugnen 225 grader i ca 20 min

Vi stekte lite kabanosskorv till och skar upp några tomater. Passade riktigt bra med fetaost i gratängen, gav en lite festligare smak.

Där har ni förslag på både snabb och god vardagsmat! =D

söndag 22 april 2012

Hemmaträning

Idag tyckte jag det var dags för ett träningspass igen och det fick bli hemmavid...


Vårt hemmagym

Uppvärmning 10 min på crosstrainern, 3.8 km, lagom för att bli varm i hela kroppen.

Kommer ni ihåg CrossFit schemat jag visade i mitt inlägg CrossFit - Yeah! ? Det provade jag idag


Grunden i CrossFit är att allt ska göras så snabbt som möjligt, utan att man fuskar naturligtvis! Man ska hela tiden försöka förbättra sin egen tid, TEMPO, TEMPO!!! Ska bli kul och se om tiden för denna omgång kommer minskas framöver!

Pass 1
400 meter löpning (jag körde på crosstrainern istället, inget löparväder för min del, brrr).
5 push-ups (armhävningar).
10 squat (benböjning).

Man fick upp flåset rätt OK men 5 rundor kändes lite kort, hade kunnat fortsätta några rundor till men fortsatte med lite rygg/magövningar...

Nya träningsbänken (som Magnus fick i födelsedagspresent) kommer bli välanvänd!
3x15 situps med 3 kg hantel för extra tyngd och börjar från negativt läge och drar mig upp, väl uppe en vridning till ena sidan, gäller att vrida bak armbågen ordentligt bakom ryggen! Vrid tillbaka till rät läge och sedan ner igen men inte ända ner, behåll spänningen i magen! Växla sida.



3x12/sida, stående rodd, 12 kg hantel är rätt lagom för min del.

Till sist min favvoövning - PLANKAN!


Rak planka, 45 sekunder x 3, varvas med sidoplankan i varje set. Gäller att ha rak linje på kroppen, inget svankande och igen putande rumpa! SPÄNN, SPÄNN hela kroppen!!!


Sidoplankan, upp och ner med höften, 12x3, varvas med rak planka. HÄRLIGT!!!

Så, klar med träningen för idag! Nu blir det duschen sen hem till kära mor och fira hennes födelsedag! =D

Ha en bra söndag på er!

lördag 21 april 2012

Sol & Värme

Vart tog det vägen kan man fråga sig...


Mallorca 2011 - balkonghäng

Någon mer än jag som längtar lite extra efter sommaren nu efter dessa bistra dagar men kyla, snö och regn?

Nå ja, den kommer väl och under tiden får man förgylla dagarna med sällskap av familj och vänner. Hade en trevlig kväll igår med goda vänner och nog försökte vi låtsas lite att det var varmare än vad det egentligen var, killarna fick stå ute och grilla i snöfallet medan vi tjejer satt inne och myste i värmen.. ;-)

Härlig blombukett och doftljus hade gästerna med sig
 

Otroligt sött doftljus <3

Ikväll blir det myskväll med Magnus. Lite räkor, mousserande rosé (för sommarkänslans skull) och så ska jag prova göra västerbottencrustader, ska bli spännande att se vad man tycker om dem...

fredag 20 april 2012

Vintips!

Passar på att önska alla en skön fredagskväll och ge tips på ett gott vin...




Fick det hos ett par vänner för ett tag sedan och det var riktigt, riktigt gott. Gillar kryddiga, mustiga viner och det är precis vad det här är. Nytt vin i hyllan och har nr 6346 på systembolaget så spring och köp innan de stänger för kvällen! ;-)

Mysfredag på er (med eller utan vin)! <3

torsdag 19 april 2012

Sovrumstapet

Nu ÄNTLIGEN har vi bestämt ny tapet till sovrummet!

Efter en dryg vecka med velande och funderande tyckte jag det var dags att bestämma sig (eller snart ringer tapetaffären och efterlyser katalogerna...).

Tillslut föll valet på en helt annan än de som var aktuella från början... tänk vad första ingivelsen kan kännas fel efter ett tags funderande, man ska inte förhasta sig! ;-)



Vad tycks? =)

Efter att ha varit dödstrött på blått sedan det glada 90-talet har jag vänt igen! Andra blåa tapeten på mindre än två år! Behaglig färg för ett sovrum, ska bli sååå skönt när allt är klart!

Go kväll!

onsdag 18 april 2012

Träningsdag

Hej på er! Nyss hemkommen från jobbet, idag är det snabbmat, eller mat-som-sköter-sig-själv, som gäller... träningsdag idag! =)

Hade verkligen idétorka idag när jag skulle bestämma kvällsmat. Har varit väldigt duktig sista veckorna och gjort matsedel för vardagarna och försökt veckohandla men du har jag kommit ur fas igen med det tyvärr. Planeringslusten brukar ju ha sina ups and downs...

Panik, panik! Vad ska vi äta?! Jo lite hederlig husmanskost - ugnspannkaka, sköter sig själv i ugnen! Vet inte när jag gjorde det sist... Idag blir det i alla fall en variant med bacon i, sen blir det råkostsallad med lingon eller det vanliga - grädde och sylt för de som vill ha det (=barnen).




Recept

8 dl mjölk
4 dl mjöl
4 ägg
½ tsk salt
1 baconpaket

Sätt ugnen på 225 grader. Klipp ner bacon direkt på en djup, smord ugnsplåt, skicka in detta i ugnen 5 min och häll sedan på pannkakssmeten. Grädda 20-30 min. KLART!

Idag börjar träningen kl 19, alltså vill man helst ha ätit kvällsmat INNAN man tränar, sen blir det så sent. Oftast slutar det med att man äter alldeles för nära inpå träningen då och det vet man ju hur det brukar bli, man känner sig lite däst... ingen bra combo när man ska springa omkring. Kör cirkelträning på onsdagar, ca 14-15 olika stationer med olika övningar med och utan redskap, 3 st varv med bara lite vila mellan varje varv, totalt 1h 15min inkl framtagning av redskap, uppvärming och stretch. Riktigt kul är det!

Skön kväll på er!

tisdag 17 april 2012

Potatissnurror

För en tid sedan gjorde jag ett bildupplägg på FB på dessa läckra potatissnurror. Det blev populära värre och har nu fått förfrågan om att lägga upp receptet på bloggen. Så här kommer det!




Recept


1 ark färdig smördeg på rulle
Kokt svalnad potatis
Riven västerbottensost
Flingsalt
Svartpeppar
Uppvispat ägg

Bred ut arket med smördeg. Pressa potatisen och strö över. Strö ett lager ost över det, salta och peppra.
Rulla ihop som en rulltårta och skär ca 3 cm breda skivor. Lägg på en bakpapperklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite mer ost ovanpå.

Baka i ugnen på 200 grader, ca 20 min tills de fått fin färg. Servera genast.

TIPS! Strö över lite färsk timjan innan du rullar ihop rullen, ger en fräsch & fin smak!

Mumsfillibabba!

Hittade receptet på den här fina bloggen.

Nya lyktor

 Måste bara visa mina nya fina lyktor som jag klickade hem från Designonline förra veckan. 20% i rabatt var allt som krävdes för att jag skulle falla dit, det plus att de var snygga också! Älskar den här färgen, vattengrön, känns somrigt och fräscht! De ska få pryda köksbordet här hemma.






Nu är det hög tid att hjälpa sambon med kvällsmaten!

Kram, kram!

måndag 16 april 2012

CrossFit - Yeah!

Provat något så grymt rolig träningsform i kväll - CrossFit! Funktionell träning, kondition och styrka varvas i snabbt tempo - du tävlar endast mot dig själv.



Har kört EFIT tidigare, det bygger på samma principer men är lite snällare. De övningarna vi gjorde ikväll kändes igen från EFITEN men tyngre och jobbigare. Har provat Kettlebells på riktigt nu också, gillar dem, måste nog köpa mig en sådan att ha här i hemmagymmet, 12 kg skulle nog vara lagom för mig tror jag...

Lite suddig bild men det är i alla fall jag...
Anledningen till varför jag tog mig in till Örebro för att testa detta var för att en kompis, Marit, tränar där. Idag var det "Ta med en kompis-dag" och tur hade jag att Marit tänkte på lilla mig då! =)

Vi körde ett tekniskt enkelt träningspass idag, de vill väl inte avskräcka nybörjarna direkt... men jobbigt och kul var det!!


Många konstiga benämningar på övningarna, t ex "Burpees"... "Rapningar" eller? ...haha... med tanke på att det går ut på att slänga sig platt på bröstet ner i golvet för att sedan snabbt ta sig upp igen och göra en klapp över huvudet, 20 ggr, så kan jag tänka mig att det kan framkalla en och annan rap.. ;-)

Woarrr!!!

Den här träningsformen passar mig perfekt, fullt ös och svettig till tusen när man är färdig. Det ska kännas att man tränat, No pain - No gain!


Det här vill jag också kunna göra så småningom! Bra jobbat Marit!!

Vill ni veta mer om CrossFit och vad de erbjuder i Örebro kika in här

Jag kommer åka tillbaka till gymmet igen men kommer även sätta igång med lite CrossFit-träning hemma. Träningstidningen iFORM har lagt ut de här fina träningspassen http://iform.se/traning/styrketraning/crossfit-fa-en-ny-kropp-pa-rekordtid passar prefekt för hemmaträning!

Hasta la vista babies!

söndag 15 april 2012

Smarrig Hallon- & Marängtårta

Har haft det här receptet i min samling ett tag nu men det här var första gången jag provade att göra det... det var synd, tänk vad många gånger vi hade kunnat njuta av denna goda glasstårta annars. Det får bli desto fler gånger nu istället kan jag lova!


Recept
ca 8 pers

Marängbotten:
4 äggvitor
1 tsk citronsaft
2 dl strösocker

Glass:
3 dl vispgrädde
200 g hallon
1 dl kesella
2 äggulor
1 dl florsocker

Dekoration:
25 g mörk choklad, färska hallon

Sätt ugnen på 130 grader och varmluft för att grädda båda bottnarna samtidigt, om du inte har varmluft sätt ugnen på 150 grader och grädda varje botten för sig. Rita 2 rundlar på bakplåtspapper med en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter, som mall.



Vispa äggvitor och citronjuice till hårt skum. Vispa ner socker, lite i taget. Bre ut smeten på rundlarna men lämna 1 cm marginal till kanten, bottnarna flyter ut något. Grädda i ugnen ca 1 timme. Om du använder varmluft kan det vara idé att byta plats på plåtarna efter 30 min. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i minst 1 timme på eftervärmen.

Vispa grädden till glassen. Mixa hallon, kesella, äggulor och florsocker med en mixerstav. Rör ner det i grädden men låt smeten få vara lite marmorerad, blir läckert!


Lägg den ena marängbotten i botten på en form med löstagbar kant. Häll över glassmeten och fördela någorlunda jämnt. Därefter trycker du försiktig på den andra marängbotten ovanpå. Frys tårtan.

Innan servering ta ut tårtan ur frysen ca 45 min innan servering. Jag missade det så glassen var lite hård att dela i bitar... =) ... så ett lite tips bara! Lägg över tårtan på serveringsfat och garnera med smält choklad och färska hallon, eller något annat gott.

Smaken blev riktigt fräsch, glassens lite syrliga hallon tillsammans med den söta marängen blev en perfekt kombination!

Sen bjöd vi på dessa hembakade chokladbiskvier också... de är alltid lika uppskattade, smaksätter dem med lite päronkonjak och det blir supergott! Har nog bakat dem i minst 10 år nu men det blir inte så ofta för de tar lite tid men de är väl värda! Recept kommer en annan dag....



Ja då var det bara disken kvar då! Då passar det bra att efteråt smörja in händerna med denna fräscha body butter kräm jag fick av min bror (han kan han) ... Bodyshops Pink Grapefruit... luktar underbart och kan behövas på mina händer nu.


I morgon är det dags för ett träningspass och det kommer bli av en ny form för min del, ska bli spännande... =)

Ha en skön söndagskväll!