Efter önskemål lägger jag upp recept på tekakorna jag bakade tidigare idag. Jag hittade receptet här.
Hon hade havregryn på sina kakor men jag tyckte det verkade godare att toppa med frön.
Recept
100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
10- 12 dl vetemjöl special
Frön eller havregryn till topping
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan. Doppa dem i frön eller havregryn som du hällt ut på en tallrik.
Låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen och nagga med en gaffel, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.
De var verkligen jätteenkla att baka, snabbt gick det också! Lyxigt att äta hembakat bröd till frukosten nu när man kan sitta och mysa och ha långfrukostar varje morgon. Härligt med semester!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar