Den här soppan mixtrade jag ihop en vardagskväll när jag ville göra en lite enklare, snabbare variant än de jag brukar göra. Enkelt, snabbt men inte mindre gott för det!
Recept
4 pers
400-500 g lax
1 liten purjolök
1-2 morötter
4 potatisar
2-3 stjälkar selleri (stjälkselleri)
½ ask körsbärtomater (a 250 g)
2 msk olivolja
3 msk konc fiskfond
1 l vatten
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
1-2 dl vitt vin (el matlagningsvin)
1 påse saffran
1 vitlöksklyfta, pressad
1-2 nävar haricots verts
½-1 dl persilja
Salt & vitpeppar
Skala morötter och potatis, skär i mindre bitar efter tycke och smak.
Skölj och strimla purjon. Skölj och skiva selleri. Fräs på selleri, morötter, potatis och purjolöken en liten stund i olivoljan. Strö på saffran och pressad vitlök.
Häll på vatten och fiskfond, låt puttra 5-8 min, låt det inte bli överkokt!
Tillsätt sedan crème fraiche, grädde och vin, låt koka upp igen.
Skär laxen i kuber och häll ner i soppan, tillsätt nu även haricots verts, körsbärstomater delade i halvor, koka i ca 5 min tills fisken är genomkokt. Smaka av med salt och vitpeppar, ev mer vin. Är soppan för tjock kan du tillsätta lite mer vatten.
Precis innan servering tillsätter du den hackad persiljan. Då håller den sig grön och fin i färgen.
Vill man kan man även tillsätta lite räkor på slutet.
Servera ett gott bröd till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar