tisdag 15 oktober 2013

Kolapaj med vaniljcème fraiche

Bara för dig Doris kommer nu receptet på den beryktade kolapajen!
Ja och ni andra får testa den också...
=D

Provade en ny paj som fredagens efterrätt! 
Bakade den på torsdagskvällen, var så där riktigt sugen på något chokladigt, kolaaktigt och som tur var hade jag det här receptet som låg och väntade på att bli provat.
Done deal!

Tjuvsmakade på kolasmeten medan jag kokade de och herrejisses vad god den var!!
Varning! Inget för folk som inte tål söta saker, vilket brukar inkludera mig men tillsammans med en klick fräsch creme fraiche blev det en fin balans mellan sött och syrligt.

 Recept

12 bitar

Pajdeg:
3,5 dl vetemjöl
100 g smör, mjukt
1 msk majs/rapsolja
1 äggula
3 msk vatten
1 msk strösocker

Du behöver en pajform med låg kant och löstagbar botten, 26 cm.

Sätt ugnen på 250°.
Lägg samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare monterad med stålkniven. Kör någon minut eller tills du får en sammanhållande, smidig pajdeg som släpper från skålens botten och kanter.

Tryck ut degen till ett heltäckande foder i pajformen. Var noga med att få upp degen ordentligt runt om och en aning över kanten.
Nagga pajdegen lätt med en gaffel och grädda den på galler mitt i ugnen 10 minuter. Låt pajskalet svalna.


Alternativ 1

Kolasmeten: 
 1,5 dl brunt farinsocker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
2 tsk kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
100 g hasselnötter, grovhackade (2 dl)

Blanda farinsocker, sirap, vispgrädde, kakaopulver och vaniljsocker i en vid kastrull eller en traktörpanna. Jag valde en stekpanna med teflon.


Här är det viktigt att du väljer rätt panna eller kastrull vid kokningen av kolasmeten. Använd en vid kastrull eller panna typ traktörpanna och ställ den på den stora plattan på spisen. Det är också viktigt att det kokar ordentligt hela tiden, 10 minuter, och att du håller tiden noga. Väljer du att småkoka kolasmeten i en liten kastrull på den lilla kokplattan kommer koktiden kanske att nästan fördubblas. Koka ej dubbel sats i samma kastrull, då blir det också fel med tidsangivelsen. 

Koka upp och koka smeten på medelstark värme 10 minuter. Rör om då och då. Se till att smeten verkligen kokat ordentligt hela tiden.
Grovhacka hasselnötterna under tiden.

Tag pannan från värmen och rör i smöret klickvis under ständig omrörning. Tillsätt och blanda slutligen i de grovhackade hasselnötterna. Slå upp kolasmeten i pajskalet och låt den svalna.
Ställ sedan pajen kallt i kylen så att kolan får rätt konsistens.
  
Alternativ till kolasmeten kommer här, testa!!
Testade en variant av kolasmeten nyligen där jag tillsatte mörk choklad och tog bort lite av farinsockret. Ville ha en lite mer chokladig krämig smak och personligen tycker jag om detta alternativ MYCKET bättre! 
Tillagningssättet är den samma som ovan förutom att du tillsätter chokladen efter att smeten är färdigkokt, den ska bara smälta ner:
Alternativ 2
 
Choklad/kolasmet:
 0,5 dl brunt farinsocker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
100 g mörk kvalitetschoklad
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
100 g hasselnötter, grovhackade (2 dl)

Tillagningssätt, se ovan på alt 1. 
Tillsätt chokladen efter kokning och låt smälta ner, rör runt tills allt blandat sig fint.

Vaniljcrème fraiche:
4 dl creme fraiche (lätt el vanlig)
½-1 tsk vaniljsocker
2-3 msk florsocker

Bara att röra ihop och smaka av!
Originalreceptet, från Allt om mat, ville att man skulle använda vaniljstång och det är säkert mycket gott men jag tog den lättare varianten och den duger gott den med!

Ställ crème fraichen i kylen tillsammans med kolapajen minst 2-3 timmar. Skär pajen i portionsbitar och servera med crème fraiche, garnera med en hasselnöt och eventuellt ett par blad citronmeliss.


Kan säga att tonåringarna tyckte allra, allra bäst om denna paj, blev en riktig kanonhit! 

Nu har ni något att prova där hemma!
=)


4 kommentarer:

  1. Haha! Skulle faktiskt skriva att "den så alldeles för söt ut för mig", men kan tänka mig att den passar en viss "trädsort" i vänskapskretsen, hon äter säkert hela själv :-)

    Tack för alla tips! Måste bara komma ihåg att prova dem :-)

    Kram på dig!

    SvaraRadera
  2. Haha jaså hon är en riktig sockertopp! :)

    Återstår att se om du vågar testa detta recept då... :)

    Kramis!

    SvaraRadera
  3. Den måste jag testa , ser förfärligt smaskigt ut.

    SvaraRadera