Förra helgen var jag på en mysig tjejfest och blev jag bjuden på en sådan goood fisksoppa så när jag kom hem senare på kvällen sa jag till Magnus att nästa helg då ska jag bjuda dig på denna supergoda soppa! Och det gjorde jag så klart - han blev väldigt nöjd och sa att det var nya favvosoppan!
=D
Recept
4 pers
Tillagning av musslor:
1 nät blåmusslor, eller 1 pkt frysta
3 dl torrt vitt vin
1 schalottenlök
1 vitlök
salt, vitpeppar
persilja
Tillagning av soppan:
400 g fiskfilé (torsk, lax t.ex.)
3-5 dl fiskbuljong (1 fiskbuljongtärning)
500 g räkor med skal
1 st purjolök
1 morot
3 dl torrt vitt vin
1 schalottenlök
1 vitlök
salt, vitpeppar
persilja
Tillagning av soppan:
400 g fiskfilé (torsk, lax t.ex.)
3-5 dl fiskbuljong (1 fiskbuljongtärning)
500 g räkor med skal
1 st purjolök
1 morot
några nävar haricorts verts
1/4 bit färsk fänkål
1 msk smör
1-2 klyftor vitlök
1 1/2 tsk tomatpuré
salt
1-2 krm cayennepeppar
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1/2 g saffran (1 paket)
persilja, hackad
1/4 bit färsk fänkål
1 msk smör
1-2 klyftor vitlök
1 1/2 tsk tomatpuré
salt
1-2 krm cayennepeppar
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1/2 g saffran (1 paket)
persilja, hackad
En burk aioli, eller egentillverkad
Färska musslor: rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta dem som
är öppna och inte sluter sig vid lätt knackning på skalet (färska).
Koka musslorna i vinet, 1 klyfta pressad vitlök och några kvistar färsk persilja (el fryst), 1 hackad schalottenlök och lite salt och vitpeppar i 8-10 minuter under lock. Släng musslor som inte öppnat sig. Sila av spadet och spara det.
Koka musslorna i vinet, 1 klyfta pressad vitlök och några kvistar färsk persilja (el fryst), 1 hackad schalottenlök och lite salt och vitpeppar i 8-10 minuter under lock. Släng musslor som inte öppnat sig. Sila av spadet och spara det.
Skala räkorna och skär fisken i kuber. Skölj och strimla purjon i centimeterstora bitar.
Skala och hacka morot och fänkålen. Smält smöret och fräs
purjolök, fänkål och morot ett par minuter. Pressa i vitlök. Rör ner
tomatpuré, saffran och cayennepeppar, salta lite.
Tillsätt musselspad och fiskbuljong. Koka upp och rör ner grädde och crème fraiche. Låt koka upp igen.
Lägg i fisken och haricorts verts och sjud i
ytterligare 4-5 minuter tills den är genomkokt. Lägg i räkor och musslor precis på slutet. Späd på med lite vatten om det blir för tjockt.
Hetta upp och smaka av med salt, cayennepeppar och ev mer vin, strö över persilja och servera med en klick aioli och ett mustigt bröd.
(och ett gott vitt vin naturligtvis.. ;-)... )
Här kan du läsa mer om vinet.
=)
=)
Hej! Ville bara tacka för ett supergott recept!! :-)
SvaraRaderaÅh, tack för det! =)
RaderaSka man verkligen bara ha 3 dl vin och låta musslorna voperera sig då eller?
SvaraRaderaFör ett nät med musslor kan man inte täcka med 3 dl direkt skulle vara tacksam för snabbt svar.. =(
Hej!
SvaraRaderaNu kommer kanske mitt svar för sent men... 3 dl vin räcker, 1 nät musslor ligger oftast på 1 kg medan en förpackning frysta musslor ligger på ½ kg, dock räcker det med 3 dl vin för båda alternativen. Det är locket på som gäller när man tillagar musslorna. På så sätt blir de mer eller mindre ångkokta. Känns mängden vin för lite häller du på en skvätt till, det är inte så noga. =)
Supergod!
SvaraRaderaPerfekt att det tar lite tid så man får mysa med lite gott vin under tiden ;-)
Ja visst är det bra! ;)
Radera