Italiensk mat i all sin enkelhet -I LOVE IT!
Brukar göra den här varianten på vanlig lasagne ibland och det här receptet kommer från Paolo Roberto.
Igår gjorde jag en fredagstrött-snabbvariant då jag köpte färdig ostsås istället för att göra egen béchamelsås men får nog erkänna att det ÄR godare att göra den själv!
Recept
4 port
500
g
penne eller annan kort pasta
125 g mozzarella, i små bitar
1.5 dl riven parmesanost
125 g mozzarella, i små bitar
1.5 dl riven parmesanost
Köttfärssås
300
g
nötfärs
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
3 st blekselleristjälkar, tunt skivade
2 st morötter, skurna i små bitar
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
10 st basilikablad
0.5 dl olivolja
2 tsk salt
1 nypa socker
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
3 st blekselleristjälkar, tunt skivade
2 st morötter, skurna i små bitar
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
10 st basilikablad
0.5 dl olivolja
2 tsk salt
1 nypa socker
Béchamelsås
1.5
msk
smör
1.5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
0.5 krm malen vitpeppar
1 nypa riven muskot
1.5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
0.5 krm malen vitpeppar
1 nypa riven muskot
1.
Värm upp oljan till köttfärssåsen i en
stor kastrull och bryn nötfärs, lök och vitlök, blekselleri och
morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel.
2.
Tillsätt de krossade tomaterna, vin,
basilika, salt och socker, och koka under lock på svag värme i 30
minuter.
3.
Smält smöret till béchamelsåsen på låg
värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med
mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter,
vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
4.
Sätt ugnen på 225°.
5.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
6.
Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften
av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över.
(Jag använde färdig ostsås denna gång men det gör jag nog inte om just för den här rätten... blir fylligare smak när man gör själv!)
Strö
över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten
av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande
parmesanost.
7.
Gratinera i ugn i 20 minuter.
Ät & Njut!
Ja det var vad vi åt igår, fredag. Ikväll däremot går vi på något som jag tycker är väldigt svenskt (är det det tro..?) - porterstek! Den såsen finns inte mycket som slår, skulle kunna äta bara den, slurp!
Ihop med en potatisgratäng med både grädde och creme fraiche blir det en riktigt brakmiddag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar