onsdag 6 juni 2012

Vitlöksgratinerade blåmusslor

God förmiddag på er och GRATTIS Sverige! =D

Vad har ni för planer för dagen? Själv har jag alldeles för många, får se vad som blir gjort... skulle vilja vara ute i trädgården och fixa lite men just nu häver regnet ner... :( ... men det finns mycket här inne att göra också!

Igår kväll hade vi lite myskväll med skaldjur och lite gott vitt vin. Tillagade blåmusslor för första gången i mitt liv, DET kommer göras igen och inte var det krångligt heller. Receptet kommer från ett Halv åtta hos mig-program.


Recept
ca 4 pers

Blåmusslor bas  
1 kg blåmusslor, färska eller frysta
3 st schalottenlökar
2 msk smör
2 dl vitt vin + 1 dl vatten
 
Blåmusslor röra  
3-4 vitlöksklyftor
1 scharlottenlök 
50 g smör
1 dl persilja, hackad
2 msk ströbröd
1-2 msk pressad citron
2 krm salt
1 krm peppar
1 dl parmesan, riven

Blåmusslor bas
Värm ugnen till 225-250 grader.
Tina frysta musslor.
Borsta eller skrapa skalen rena på de färska musslorna och dra bort eventuellt ”skägg”.
Knacka musslorna i diskbänken om de är öppna. Ifall de inte stängs är de döda och ska inte ätas.
Skölj musslorna väl.
Skala löken och hacka den. Smält smöret i en rymlig gryta.
Fräs löken och koka upp. Lägg i musslorna och häll i vin och vatten.
Koka musslorna på hög värme tills de öppnat sig, i cirka 5 minuter. Släng musslor som inte har öppnat sig.
Häll av vätskan och låt musslorna svalna lite.
Ta bort den ena skalhalvan på musslan och lägg halvan med musslan kvar på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnssäker form. 

  
Blåmusslor röra
Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken.
Smält smöret i en kastrull.
Blanda i löken, persiljan, ströbrödet, pressad citron, salt och peppar.
Smaka av och tillsätt mer salt och peppar efter behag.
Fördela sedan röran på musslorna.
Strö över parmesan och gratinera på grill i ugnen i cirka 7-10 minuter.
Lägg upp på fat och servera. 


 
 Vi drack ett chablisvin till som Magnus köpt med sig hem från en affärsresa, vet inte om just denna går att få tag på här hemma men det finns ju många andra chablis på systemets hyllor!

Till efterrätt åt vi en kladdkaka med mintsmak som var riktigt mumma, recept på den kommer i nästa inlägg... =) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar