Vad sägs om lite hummersoppa så här på tisdagskvällen? Kanske har ni en hummer som ligger och skräpar i kylen så här efter nyår? ;-)
Den här soppan hade vi som förrätt på nyårsafton och den blev väl uppskattad!
Perfekt bjudmat då man kan laga den dagen innan och bara värma på när det är dags att servera.
Yes, big mama! |
Recept
4 pers
skal och kött av 1 kokt hummer
4 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
1 gul lök
2 dl torrt vitt vin
1 gul lök
1 bit purjolök
1 klyfta vitlök
1 fänkål
1 morot
1/4 rotselleri
2 msk tomatpuré
7 dl vatten
1 klyfta vitlök
1 fänkål
1 morot
1/4 rotselleri
2 msk tomatpuré
7 dl vatten
1-2 msk hummerfond
3 dl vispgrädde
3 dl vispgrädde
2-3 msk madeiravin
2 msk maizena
0,5 tsk salt
3 krm cayennepeppar
2 msk maizena
0,5 tsk salt
3 krm cayennepeppar
Till garnering:
bladpersilja, färsk
Ta köttet ur hummerklor och hummerstjärten. Krossa skalet i mindre bitar.
Skölj fänkål och purjolöken. Skala lök, rotselleri, vitlök och moroten.
Skär alla grönsaker i 2 cm tjocka skivor eller i klyftor och stek i olivolja tillsammans med hummerskal, tomatpuré och hummerfond.
Tillsätt vitt vin och vatten. Låt småputtra i ca 30 minuter.
Skölj fänkål och purjolöken. Skala lök, rotselleri, vitlök och moroten.
Skär alla grönsaker i 2 cm tjocka skivor eller i klyftor och stek i olivolja tillsammans med hummerskal, tomatpuré och hummerfond.
Tillsätt vitt vin och vatten. Låt småputtra i ca 30 minuter.
Sila över vätskan i en ren kastrull, kasta bort hummerskal och grönsaker.
Slå i grädden, red av med maizena och koka ihop i minst 5 min.
Smaksätt med madeiravin, cayennepeppar och salt.
Lägg hummerköttet i soppskålar. Strö över lite bladpersilja på köttet.
Slå soppan över så att hummerköttet förblir synligt.
Servera något gott vitt vin, ev mousserande eller varför inte slå till med champagne! En flaska härlig Pol Roger hade gästerna med sig kvällen till ära!
Gott till är också t ex oststicks som kan kan lägga lite snett över tallriken.
Här kommer recept på några urenkla oststicks gjorda på tunnbröd!
(var noga med att brödet ska bli genomknaprigt bara, jag tog ut mina ur ugnen liiite för tidigt, de blev bara knapriga i ändarna men lite mjuk i mitten. Lika goda för det men snyggare om de inte sviktar).
Tunnbrödsticks
2 st tunnbröd1 msk olivolja
½ pressad vitlöksklyfta
riven västerbottenost
flingsalt
oregano/timjan/rosmarin
Värm ugnen till 175 grader, gärna varmluft.
Blanda olivolja med den pressade vitlökshalvan. Lägg tunnbröden på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
Pensla bröden med oljeblandningen. Strö över ett jämnt lager av osten, smaksätt med lite flingsalt och och vald krydda.
Grädda i ugnen ca 7-10 min eller tills de blir knapriga rakt igenom och var försiktig så du inte bränner dem, speciellt om du använder varmluftsugn.
Skär varje tunnbröd i 4 lika stora sticks från kortsidan.
Lägg ett sticks på snedden över sopptallriken och de övriga sticksen på en tallrik där gästerna kan ta för sig mer om så önskas.
God är de så räkna med det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar