Så här års blir det ju en och annan jordgubbstårta gjord, först midsommar, strax efter en dotter som fyller år och i augusti är det dags igen då båda bonusbarnen fyller.
I midsommar gjorde jag denna variant med köpt tårtbotten (är verkligen inga fel och smakar bra) och gelatin över jordgubbarna. Just det sistnämnda var rätt bra då tårtan skulle med på utflykt till ett midsommarfirande i en närliggande by. Allt låg fint på sin plats!
Recept
1 st tårtbotten
Fyllning 1:a lagret:
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
Vispa ihop och låt stå en stund så det tjocknar till sig. Bred ut över
nedre tårtbotten. Lägg på mellersta tårtbotten och tryck till lite
försiktigt.
Fyllning 2:a lagret:
2 dl vispgrädde
½ liter jordgubbar
1½-2 dl jordgubbssylt
Vispa grädden och blanda ner sylten. Bred på nästa tårtbotten. Skiva
jordgubbarna och lägg ut ett lager över grädden/sylten och lägg på
toppen på botten och tryck till lite försiktigt igen. Så här långt kan
man förbereda, tårtan blir godare om den får stå en stund i kylen. Sätt
tillbaka sargen på springformen så håller tårtan formen och den skyddas i
kylskåpet.
Garnering:
4 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
Vispa grädden rätt så hårt men det får inte bli smör! Bred över tårtan med ett tunt lager grädde, spara resten att spritsa ut i fint mönster.
Skiva jordgubbarna och ös på så mycket det får plats!
Gelé:
4 gelatinblad
3/4 dl koncentrerad jordgubbssaft
1 1/4 dl vatten
4 gelatinblad
3/4 dl koncentrerad jordgubbssaft
1 1/4 dl vatten
Lägg gelatinbladen i blöt 5 min i
vatten som täcker. Blanda koncentrerad saft och 1 dl vatten. Tag upp
gelatinbladen och värm dem tillsammans med 1/4 dl av vattnet på låg
värme i en kastrull eller i en skål i mikron.
Rör ner det försiktigt i saftblandningen och ställ det kallt några minuter. Gelén får inte bli helt stel utan bara börja bli fast så att den går att skeda upp på jordgubbarna.
Om gelén påminner om ovispad äggvita har den rätt konsistens. Täck jordgubbarna med gelé och ställ tårtan kallt gärna 1 timme före servering.
Rör ner det försiktigt i saftblandningen och ställ det kallt några minuter. Gelén får inte bli helt stel utan bara börja bli fast så att den går att skeda upp på jordgubbarna.
Om gelén påminner om ovispad äggvita har den rätt konsistens. Täck jordgubbarna med gelé och ställ tårtan kallt gärna 1 timme före servering.
Resten av grädden:
Använd en sprits att göra något fint mönster med resten av grädden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar