lördag 14 februari 2015

Citron & Limepaj

Här kommer ett recept på en gudagod, kittlande syrlig men ändå ljuvligt söt efterrätt!

Recept

ca 10 bitar

Garnering:
1 lime
florsocker
3 dl vispgrädde

Pajskal:
3 dl vetemjöl
3 msk socker
125 g smör
1 äggula

Blanda mjöl och socker i en matberedare eller med elvisp. Skär (gärna rumsvarmt) smöret i smådelar och tillsätt. Arbeta ihop till en grynig massa. Tillsätt sedan ägget och arbeta ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en smord pajform på ca 24 cm i diameter.
Ställ pajskalet kallt, 30 min i kylen eller 10 min i frysen. Under tiden gör du fyllningen.

Fyllning:
1 lime
1 citron
3 ägg
2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Tvätta skalet på lime och citron. Riv sedan skalen och pressa ur saften.
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt vetemjöl och vaniljsocker och vispa till en jämn smet.
Tillsätt grädden (ej vispad) samt citrusskalen och saften. Vispa tills allt blandat sig väl.
Häll i pajskalet och grädda pajen i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna. 

Vid servering, sikta florsocker över och garnera med tunt skurna limeskivor,
låt de gärna rinna av på lite hushållspapper innan du lägger på dem, det glömde jag
så det blev lite saftdroppar som rann ut på florsockret.

Godast tycker jag är att äta pajen något ljummen, 
lägg på en klick lättvispad grädde och NJUT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar