torsdag 10 oktober 2013

Potatisgratäng med köttfärs

Här kommer tips på en god rätt så här inför helgen!

Förra torsdagen gjorde jag en potatisgratäng där jag varvade potatisen med köttfärssås och guuudas vad gott det blev! Lovord från HELA familjen vill jag lova!

Så vet du inte vad du ska laga för mat imorgon kväll - gör det här!

Inga krusseduller, bara gott!

Recept

6 pers

ca 10 medelstora potatisar
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
5 dl grädde
2-3 dl riven västerbottenost
400 g köttfärs (jag gjorde på älgfärs men går lika bra med nöt)
1 burk krossad tomat, 400 g
1 oxköttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
½-1 tsk rosmarin
½ dl fryst basilika
1 tsk kinesisk soja
salt & nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.

Börja med att fräsa köttfärsen, tillsätt krossad tomat, tomatpurén,  buljongtärningen och resten av kryddorna (ej vitlöken!). Slå på en skvätt grädde, ca 1 dl. Låt stå och puttra lite försiktigt.

Skala potatisen, skiva den med t ex en matberedare och skiva löken separat.
Smaka av köttfärssåsen med mera salt och peppar om det behövs. Låt nu löken gå i köttfärssåsen och låt puttra en liten liten stund bara. 

Nu är det dags att börja varva potatisen och köttfärssåsen.
Lägg ett lager potatis i en smord ugnssäker form. Salta och peppra lite försiktigt (tänk på att köttfärsen har både salt och peppar också). Pressa över lite vitlök.

Lägg nu på ett lager av köttfärssåsen och fortsätt därefter på samma sätt med potatis igen och sedan köttfärssås igen, avsluta med ett lager potatis. 

Slå på resten av grädden och toppa med osten. (måste inte vara just västerbottenost men den ger en sådan god, krispig och fyllig smak så jag skulle inte använda något annat!)
Tillaga i ugnen i ca 45 min eller tills potatisen är mjuk.

 Jag serverade rivna morötter med lite inlagda vitlöksklyftor till, möjligen hade det varit godare att
skippa vitlöksklyftorna här och bara tillsätta lite fin rödvinsvinäger
Måste tipsa och det här fin,fina vinet vi drack till!
Grythyttans vin JAKT
Utan att ha tittat något närmare på flaskan trodde vi att vi skulle få se
ett mörkrött fylligt vin komma ur flaskan, döm om vår förvåning när innehållet
visade sig innehålla ett ljusrött vin! Till vilt, va..?!

Vänder på flaskan och läser att vinet är gjort av blåbär och lingon!
Om det passade till gratängen? Det gjorde det! 
Härligt fylligt och smakrikt (trots den ljusa färgen) och samtidigt väldigt fräscht!
Ett toppenvin!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar