tisdag 30 december 2014

Kanelmandlar med en touch av cayennepappar

Dessa mandlar har blivit en tradition att göra till jul. Så gott med blandningen av sött, salt och kryddigt!
Passar perfekt att servera till glöggen!

Recept

200 g sötmandel
2 dl socker 
2 msk vatten
2 tsk malen kanel
1 msk  rapsolja
flingsalt, cayennepeppar

Skålla och skala mandeln.
Koka upp socker och vatten i en kastrull, låt koka ca 3-4 min. 
Tillsätt mandeln och rör runt. Fortsätt röra tills de är gyllenbruna, viktigt att inte ha för hög värme på, då blir mandlarna brända. Efter ett tag kristalliseras sockret och blir torrt men fortsätt bara, de smälter igen efter ett tag och det är först då mandlarna och sockret börjar ta färg. 

Tillsätt kanel och 1 msk rapsolja, rör runt. Pudra nu över lite cayennepeppar efter smak, 
rör runt igen så det blandar sig.

Häll ut mandlarna på en plåt med bakpapper, sprid ut dem så gott det går. Strö över lite flingsalt och låt det svalna något innan du bryter isär dem. Lägg dem gärna på lite hushållspapper så du får bort den överflödiga oljan. Förvara torrt i tättslutande burk tills det är dags att servera dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar