tisdag 30 december 2014

Potatisfrittata

Prova något annat än potatisgratäng till fina köttbiten kanske? Prova en frittata!

Det här är en enkel potatisrätt som går att förbereda dagen innan och värma på strax innan servering. Går också att äta kall till rökt lax tex. För mer svensk sommarsmak, byt ut timjan och rosmarin mot dill och persilja!

Recept

4-6 personer

6 stora potatisar
1 gul lök
1 msk smör
1 pressad vitlöksklyfta
5 ägg
1 äggula
1 dl creme fraiche
0,75 dl vispgrädde
2 dl riven västerbottenost
1 dl hackad gräslök
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad rosmarin
(timjan och rosmarin kan bytas ut mot 1 dl hackad dill)
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka potatisen med skalet på, tills de är halvkokta. Skölj av dem med kallt vatten, skala och riv den grovt på ett rivjärn.

Skala och hacka löken, fräs den i smöret i en stekpanna ca 2 min. 

Vispa ihop ägg, äggula, creme fraiche och grädde. Tillsätt potatis, lök och alla kryddor, blanda runt. 

Klä en ugnsform i bakplåtspapper, om du lätt vill kunna lyfta upp frittatan ur formen sedan. Lättare skära fina bitar av den då. Annars smörjer du formen med smör istället, går faktiskt rätt OK att skära bitar direkt ur formen också. Häll potatissmeten i formen och grädda i ugnen ca 35 min.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar