lördag 25 maj 2013

Tarte Tatin - fransk äppelkaka

Satt och titta på Klockan åtta hos stjärnorna här i veckan och Rafael Edholm
bjöd på en tarte tatin till efterrätt och jag blev sååå himla sugen på att baka en sådan, det såg så
gott ut! Har haft ett recept på en tarte tatin väntades i en av mina receptpärmar i säkert 
10 år... visst är det konstigt att vissa recept bara blir liggandes utan att man provar dem ens en gång. Någonting har ju gjort att man sparat det från början så what's the problem!? 
Nu fick jag i alla fall en spark i baken!
=)

Ska kanske tillägga att det inte är en kaka man slänger ihop i all hast om man får
spontanbesök, den tar lite tid men det är sååå värt det!! 

Oemotståndlig god - t om lilla kattungen letade sig till den när den stod
på köksbänken med plastfilm över... ett stort hål i plasten och ett ännu
större hål av kakan, hihi... (inte lärt sig att köksbänken är förbjudet område ännu.. <3..)

 Recept

 6 pers

Pajdeg:
2,5 dl mjöl
100 g smör
2-3 msk råsocker
2 äggulor

Smula ihop mjöl och smör tills det fördelats fint. Blanda i sockret. (tog 2 msk men tycker nog degen kan få vara lite sötare så tar 3 msk nästa gång). Tillsätt äggulor och hacka runt lite med t ex en trägaffel tills det fördelats lite. Knåda sedan ihop degen på mjölat bänk tills den är jämn och fin. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 minuter.

Fyllning:
5 syrliga äpplen
1,25 dl råsocker
40 g smör

Sätt ugnen på 200 grader.
Ställ en ugnstålig stekpanna med 20-25 cm i diameter på medelvärme och smält smör och socker tills det liknar sirap.

Skala och dela varje äpple i 4 delar. Lägg äppelklyftorna i pannan och stek dem i 15 minuter, det ger äpplena en gyllene färg och sockret karamelliseras.
Ger grymt god smak!


Kavla ut degen på en lätt mjölad yta så att den blir lite större än stekpannan. Lyft pannan från värmen och lägg snabbt degen över äpplena och stoppa in degen runt kanterna. Ställ pannan i ugnen och grädda den i 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 20 minuter.



Tag ut kakan ur ugnen och lossa med en kniv runt kanten på tarten. Lägg ett stort ugnsfast uppläggningsfat upp och ner ovanpå stekpannan och vänd snabbt pannan och fatet så att tarten hamnar på fatet. Lyft bort stekpannan så att de guldbruna äpplena och den sirapsaktiga såsen blir synliga.


Servera kakan varm med lite god vaniljglass till, 
mmmmm, I'm in heaven!!! 

~~~~~~






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar