söndag 14 oktober 2012

Festlig köttgryta med ristimbal

I fredagskväll gjorde jag den här goda grytan, ett recept jag roffade åt mig en fredagseftermiddag, för säkert över 10 år sedan, i affären då de hade provsmakning. Har gjort denna köttgryta många många gånger sedan dess, ibland med nötkött och ibland med älgkött - båda blir lika bra (nej, älgkött blir alltid lite bättre förresten!).

Sojan och svartvinbärsgelén som är i är en oslagbar kombination!
Blir nästan lite portersteksmak på såsen och vem gillar inte det! 


Recept
4-6 pers

500 g nött/älgkött, t ex lövbiff/rostbiff
100 g färska champinjoner
1 purjo
1 röd paprika
2 dl creme fraiche
2,5 dl matlagningsgrädde
1-2 msk svartvinbärsgelé
2 msk kinesisk soja
1 oxbuljongtärning
salt & nymalen svartpeppar

Strimla köttet och fräs på tills det får lite färg, tillsätt strimlad purjo och paprikan skuren i mindre bitar, låt fräsa med en liten stund.

Tillsätt övriga ingredienser och låt koka i ca 20 minuter.



Under tiden kokar du riset enligt anvisningen på förpackningen. För att kunna göra timbaler måste det vara ris som är lite klibbigt, t ex Jasmineris.

När riset är färdigt blanda ner lite hackad persilja men spara persiljekronor för dekoration!



Servera med en god sallad!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt bra ! Gjorde den idag. Dock rekommenderar jag personligen lite egen koktid för köttet "30min för högrev" innan man tillsätter övriga ingredienser.

    /Anders

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillade receptet!
    Jag håller med, koktid efter köttval och efter önskan hur man vill ha köttet i konsistensen.
    Händer att jag gör denna gryta på det man brukar kalla grytbitar (högrev) och då behövs det definitivt egen koktid på köttet i 1-2 h. Förkokar då med vatten, salt, peppar, köttbuljong och lite lök.

    SvaraRadera