söndag 22 september 2013

Gulaschsoppa med äkta ungerska happy spices!

En riktigt god och mustig gulaschsoppa får man om man vågar gå lite på känsla och inte följa ett recept till punkt och pricka, smaka av och SMAKA AV, om och om igen under tillagningen!
Ja vad ska det egentligen vara i en riktigt gulaschsoppa,( förutom de mer givna ingredienserna som kött, lök och vitlök dvs)? 
Det är den stora frågan, MASSOR av paprikapulver i alla fall... och jag säger morot, för den ger en fin fyllighet till soppan... hur som helst är det ändå bra att ha ett recept som riktlinje så därför kommer det ett bra här!

Recept

5-6 pers

300-400 g grytbitar av nöt eller vilt, t ex högrev
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
4 potatisar
1 morot
1 röd paprika
1 grön paprika
1 burk hela tomater
2 msk tomatpuré
½ citron, rivet skal och saft
1½-2 msk paprikapulver (eller mer!)
2 tsk kummin, hel
1 tsk mejram
2 msk oxfond
1½ l vatten
en klick sambal oelek
salt & svartpeppar
smör och rapsolja att steka köttet i

Tillbehör:
creme fraiche/gräddfil
nybakad bröd

Koktid ca 2 h

Skär köttet i ca 2 x 2 cm stora bitar (jag brukar skära något mindre bitar till soppa).
Hacka lök och vitlök. Skala och finhacka moroten.

Bryn köttet i en gryta med smör/rapsolja, salta och peppra lite, när köttet börjar få lite färg tillsätter du lök och morotshacket. 
Låt detta fräsa med en stund. Tillsätt paprikapulver, tomatpuré, kummin, mejram och rivet skal av citron och saften. 

Tillsätt nu burken med tomat (jag lät de åka i hela, de kokar sönder med tiden), oxfond och späd på med vattnet, låt koka upp.

Sätt på ett lock och låt soppan småkoka i ca 1 h, rör om ibland.

Under tiden skalar du potatisen och skär den i mindre bitar. Skär även paprikan i mindre bitar.
Tillsätt detta när soppan kokat 1 h, låt koka 45 min - 1 h till.

När köttet känns mört och fint smakar du av med salt, peppar och lite sambal oelek om du vill ha lite extra hetta. Gillar du paprikasmaken smakar du av med mera paprikapulver, blanda gärna vanlig med lite starkare variant!


Soppan ska vara tjock, mustig och med lite sting!
Klicka över lite creme fraiche eller gräddfil direkt i soppskålen och rör om.
Servera ett gott bröd till, gärna nybakat om du orkar det!



Har fått tag på riktigt fina paprikakryddor! 
En lite sötaktig och en med mera sting i!
Direktimporterade från Ungern, gulaschsoppans hemland - Happy Spices
Blir ni nyfikna kan ni kolla in deras hemsida här (finns ett ombud här i Sverige!):

Mycket smarrigt kan man få tag på där kan jag säga och hur söta är inte burkarna sen då!!
=D





2 kommentarer:

  1. Mums! Det är väl det "där" som är det bästa med hösten; maaaaten! Fast det är klart, sommaren har ju sina glimtar den också :-)

    Tack för tipset!
    Kram Lina

    SvaraRadera
  2. Ja om du frågar mig så säger jag att maten alltid är det bästa med varje årstid, tur vi har fyra årstider så man får lite variation, haha...

    Kram på dig!

    SvaraRadera