lördag 23 augusti 2014

Minipizzor med getost och karamelliserad rödlök

Igår hade vi gäster och jag passade på att testa den nya stenskivan som jag precis köpt för att baka pizza och bröd på. Gjort i granit och 6,5 kg tung men pizzabottnarna blir fantastiska!

Gjorde dessa små aptitretarna, minipizzor, som vi serverade som tilltugg till välkomstbubblet. Kan även göras större mängd och fungera bra till buffé.


Receptet säger att man ska använda 1 sats färdig pizzadeg och det är ju smidigt och enkelt men jag hade fryst ner lite egentillverkad pizzadeg så jag tog fram en bit lagom för 1 vanlig stor pizza och kavlade ut och stansade ut små minipizzor med hjälp att ett stort glas.

Recept

1 sats färdig pizzadeg (eller egentillverkad)
ca 20 blå vindruvor
1 rödlök
2 msk smör
2 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
100 g chévreost
färsk timjan
salt & svartpeppar
olivolja

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in pizzastenen eller ugnsplåten samtidigt som du slår på ugnen så de får upp samma temperatur.

Strimla rödlöken och fräs den mjuk i en panna. Slå på socker och låt det smälta ner. Tillsätt balsamvinäger och låt vätskan koka in. Strö lite salt på. Ställ åt sidan.

Kavla ut pizzadegen och stansa ut små pizzor med hjälp av lämpligt föremål, stort glas eller dyl.

Lägg pizzabotten på plåten eller stenen. Smula över chévre och toppa med den karamelliserade rödlöken, vindruvor och lite timjan. Ringla lite olivolja över och dra nått varv med svartpepparkvarnen.

Grädda mitt i ugnen i ca 5-20 minuter eller tills osten smält och pizzorna börjar få fin färg.
Toppa gärna med lite mer timjan vid servering.

 Vi serverade Rotari som välkomstbubbel, rosé-varianten, jättegod!
Bricka från Paradisverkstaden

Som varmrätt serverade en god fisk -och skaldjursoppa, recept på den hittar ni här. Kastrullen direkt på bordet så man enkelt kunde ta om. Till soppan egenslagen aioli, baguetter och goda ostar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar