söndag 17 augusti 2014

Pizza med italienska smaker!

Här kommer ett fint recept på en pizza med härliga italienska smaker! 
Det här borde man göra oftare, det är ju sååå mycket godare än köpepizza, enligt mig i alla fall! 
Och hemligheten när man gör pizza är att INTE lägga på för mycket fyllning, även om det är väldigt lockande, för då blir den saggig och trist!

Toppingen kan man så klart alternera med det man gillar 
men det här är min version, varsågoda!

Recept

4 port

Pizzadeg:
3 dl vatten
1½-2 tsk salt
3 dl dinkelmjöl, siktat
3 dl dinkelmjöl, fullkorn
½ pkt jäst

Värm vattnet till 37 grader. Blanda hälften av det med jästen i en assistent (eller i en vanlig bunke om du rör för hand). Rör om tills jästen blandat sig med vattnet, tillsätt resten av vattnet och tillsätt saltet. Blanda nu ner mjölet, lite i taget och arbeta degen i maskin i ca 5 min eller 10 om du gör det för hand. Degen ska precis släppa från kanten, tillsätt försiktigt lite mer siktat dinkelmjöl om det behövs för att få rätta konsistensen.
Låt jäsa i 30 min.

Sätt in plåtarna (eller om du har stenskiva att baka pizzorna på) i ugnen och värm ugnen till 250 grader.

Under tiden kokar du ihop tomatsåsen

Tomatsås:
3 dl passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
½ tsk basilika, torkad
½ tsk oregano, torkad
salt & cayennepeppar

Hacka vitlöken och lägg i en kastrull, blanda ner övriga ingredienser. Låt stå och småputtra tills pizzadegen har jäst färdigt, rör om ibland. Smaka av med mer kryddor om det behövs. 

Fyllning:
100 g mozzarella
2 dl stark ost, riven
4 msk pinjenötter
10 st soltorkade tomater, strimlade &marinerade
12 st kronärtskockor, marinerade
100 g parmaskinka (el annan lufttorkad skinka)
100 g salami (styrka efter smak men italiensk el spansk sort)
basilika, färsk
ruccola
svartpeppar, nymalen
balsamico creme

Låt de marinerade ingredienserna rinna av lite på papper. Dela kronärtskockorna någon gång, till smalare längder.
Skiva mozzarellan.

Dela degen i 4 delar. Knåda och kavla ut en del i taget på mjölat bakbord till en tunn pizzabotten. Var inte rädd att arbeta med mer mjöl så du inte riskerar att den fastnar i bakbordet! =D

Ta ut en plåt ur ugnen och pensla lite olivolja direkt på plåten eller med ett bakplåtspapper emellan. Lägg på pizzabotten och fördela tomatsås och riven ost över. Lägg på mozzarella, riven ost, salami, tomater, kronärtskockor och pinjenötter. Mal lite svartpeppar över och bryt några blad basilika över. 

Baka i ugnen i ca 10 min, under tiden gör du i ordning nästa pizza, alt. gör du i ordning fler plåtar samtidigt och bakar dem i varmluft i stället.

Ta ut pizzan och fördela parmaskinkan som du river isär lite med händerna. Toppa med lite mer basilika, ruccola eller en liten näve sallad med grönsallad, skivat tomat och skivad schalottenlök. Ringla ev över lite balsamico creme.

 Nya skålen från Paradisverkstaden fick äran att göra premiär!

Mums, sååå gott!!

Tips!
 För att lyckas riktig bra med pizzabotten använd en bak/pizzasten. Finns lite olika slag, vi köpte en gjort av granit då jag tror den är mest hållbar i längden. Granit är ju ändå den hårdaste stensorten. Perfekt att baka vanligt bröd på också eftersom stenen gör att värmen i ugnen blir väldig jämt och fin. 


Mått 40x30 cm, precis så den får plats på en plåt i ugnen.

Köpt på Stenbolaget och kom i en söt kartong med recept på pizzadeg på baksidan...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar