Varmrätten igår bestod av porterstek gjort på älgkött och hasselbackspotatis. Tyckte det passade bra med lite rejäl husmanskost efter all julmat!
Såsen man får av att göra en porterstek måste vara en av de godaste som finns!
Svartvinbärssmaken tillsammans med kinesisk soja är ju bra oslagbar!
Recept
1 kg kött, t ex fransyska/innanlår
33 cl porteröl
½ - 1 dl outspädd svart vinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
5-6 enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 st köttbuljongtärningar
2 st krossade vitlöksklyftor
1 st stor gul lök i klyftor
33 cl porteröl
½ - 1 dl outspädd svart vinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
5-6 enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 st köttbuljongtärningar
2 st krossade vitlöksklyftor
1 st stor gul lök i klyftor
Sås:
4 dl silad sky
2½ msk mjöl
1 dl grädde (eller mer)
4 dl silad sky
2½ msk mjöl
1 dl grädde (eller mer)
Blanda allt utom såsen i en gryta, lägg ner köttet. Koka upp.
Låt sjuda under lock på svag värme i ca 2 timmar. Vänd köttet ibland.
Ta av grytan från värmen och låt köttet ligga och dra i spaden i ca 20 min.
Ta upp köttet och skär i skivor gör såsen.
Servera någon slags potatis till och gärna ättiksgurka eller någon annan typ av grönsak, i går serverade vi haricots verts till.
ÄT SAKTA, DET HÄR ÄR GUDAMAT,INGET FÖR HOTDOGGARE!
SvaraRadera