söndag 10 november 2013

Chili på högrev

Igår fick jag ett infall att prova göra en chiligryta, ser ju så gott ut men är ett riktigt
långkok så inget man slänger ihop i ett nafs direkt!

Påminner mycket om Pulled Pork fast där är det ju fläskkött man använder, här är det nöt.

Kan lova att tiden det tar var sååå värt det! Jösses så gott!! Och mestadels sköter
det sig ju faktiskt själv där det står och puttrar i grytan...

Recept

6-8 pers

1 -1.2 kg högrev
2 gula lökar
1 pkt bacon
33 cl ljus öl
500 g finkrossad tomat
3 vitlöksklyftor
2-3 chilifrukter, valfri styrka (jag använde 3 st av den vanliga röda)
½ dl brun farinsocker
½ dl rödvinsvinäger
½ msk spikummin
2 msk oxfond
salt

Tillbehör:
färsk koriander
tortillabröd eller pitabröd
sallad
gräddfil

Putsa och skär köttet i 2x2 cm stora bitar. Skär bacon i bitar. Skär löken i mindre klyftor, skär vitlöken i små skivor. Skiva chilifrukten och låt ev kärnor följa med.


Bryn köttet i en gryta med olja/smör på hög temperatur tills det börjar få fin färg, salta lite. Tillsätt bacon, lök och chili och låt steka med några minuter.

Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra under lock i ca 4-5 h. Rör om i grytan ibland och kontrollera så det inte kokar torre. I så fall kan man späda ut med lite vatten. För min del räckte vätskan fint, fick t om låta grytan koka utan lock sista 1½ h för att lite vätska skulle dunsta. Får inte vara för blött när man ska äta, blir väldigt kladdigt då. 

När köttet är färdigt har det kokat sönder, finns bitar kvar kan man dela dem lätt med en slev, smaka av med mer salt om det behövs.
Vid servering, grovhacka koriander och rör ner i grytan.

Servera chilin med blandad sallad, tortillabröd och gräddfil.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar