torsdag 21 november 2013

Saffranskladdkaka med vit choklad och mandelmassa

Det närmar sig juletid, dags att plocka fram de goda saffransfröna till bakningen!

Blev förvånad när jag upptäckte att jag inte redan delat med mig av detta härliga recept (använder min egen blogg som shoppinglista när jag handlar mat, haha...) men
då fick jag tillfälle nu istället! 
Blev helt såld på denna goda kladdkaka första gången jag bakade den, 
blir några varje år vid denna tid...

Recept

12 bitar

125 g smör
100 g vit choklad
1 påse saffran, 0,5 g
1 dl mandelmassa, grovriven
2½dl socker
2 dl mjöl
1/4 tsk salt
3 tsk vaniljsocker
3 ägg

florsocker

Sätt ugnen på 185 grader.

Smöra och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret och bryt ner chokladen och  låt den smälta ner i smöret. Tillsätt saffran.

Riv mandelmassan grovt. Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt mandelmassan.
Tillsätt smörblandningen och sist äggen. Blanda till jämn smet.  

Häll i formen och grädda ca 20-25 min (jag gräddar 25 min, passar perfekt för min ugn) i mitten av ugnen. 
Kakan ska fortfarande vara kladdig när den är klar.

Före servering är det fint att pudra lite florsocker ovanpå och kanske strö över något fint strössel.
Servera med lättvispad grädde.



Måste varna att det här kan bli en ny favorit hos hela familjen...
;-)

4 kommentarer:

  1. Har gjort den här två gånger den är så himla god./ Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att höra! Den är verkligen jättegod! :)

      Radera
    2. Måste bara få tacka dig för ett helt underbart recept! Bjöd på denna saffranskladdkaka idag på jobbet då jag ska byta jobb och skulle bli avtackad. Hade gjort även Leila bakars Rocky road och vanlig kladdkaka, men din kaka blev mest omtyckt!!:)

      Radera
    3. Hej Pia!
      Vad kul att höra! Ska själv göra kakan till julafton, den är så god!
      God Jul!

      Radera