Gårdagens efterrätt fick bli en riktig smaskig sådan, riktigt chokladig och fin -
Chokladfudgetårta, yummi!!
Recept
10-12 pers
Kakan behöver stelna i kylen i ca 2-3 h
Botten:
150 g smör
2 ägg
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en springform med smör.
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt.
Tillsätt övriga ingredienser utom smöret. Vispa till en jämn smet och tillsätt sist smöret.
Häll i springformen och grädda i ugnen i ca 20 min. Låt svalna något.
Fudge:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad av fin kvalitet
75 g smör (rumstempererat)
Blanda allt utom smöret i en kastrull och låt puttra under omrörning ett par minuter tills smeten blivit tjock och blank. Tag kastrullen av värmen och klicka i smöret och rör försiktigt tills det blandat sig ordentligt.
Häll fudgen över kakan.
Topping:
flingsalt
hackade nötter
hackad choklad, vit och mörk
rivet skal av apelsin eller sockrad torkad apelsinskal
Strö över lite flingsalt på fudgen.
Grovhacka valfria nötter (jag använde pekan och hasselnöt) och lite vit och mörk choklad.
Blanda ihop i en skål och strö sedan blandningen över fudgen.
Gott är även att riva lite apelsinskal över. Mitt skal blev tyvärr lite blött så det blev kanske inte så vackert men gott var det! Annars kan man säkert använda sockrade torkade apelsinskalbitar som man hittar i bakhyllan på mataffären.
Nu in i kylen i minst 2-3 h innan servering så fudgen hinner stelna.
Till serveringen:
Vispad grädde
Apelsinklyftor, filéade
Skala en apelsin och dela klyftorna. Skär bort "skinnet" runt varje klyfta och lägg
en klyfta på varje bit. Fräscht och gott!
Hej!
SvaraRaderaSka göra denna kaka ikväll, undra hur mycket smör det ska va i botten?
Hej Armina!
SvaraRaderaOj förlåt, ser nu att jag missat skriva in smöret! Det ska vara 150 g smör.
Lycka till!