söndag 16 februari 2014

Flarn á la noisette eller Nutellakaka helt enkelt!

Har ett gäng Nutella-galna tonåringar i huset och kom en dag att tänka på en kaka/tårta innehållandes en hel massa Nutella som jag bakat några gånger förr för säkert 10-15 år sedan.

Igår hade jag lovat min dotter Alexandra att jag skulle baka den så de fick smaka, sagt och gjort.
Hon var med och hjälpte till för att se hur man skulle göra, så hon skulle kunna göra den själv sedan och hennes pojkvän Andreas hjälpte även till, perfekt!
=)

Recept

10-12 pers

Botten:
1 ½ dl hasselnötter
1 dl florsocker
2 äggvitor

Fyllning:
200 g nötkräm, t ex nutella
2-4 msk crème fraiche

Garnering:
1 dl hasselnötten, grovhackade

Gör botten: Sätt ugnen på 200 grader. Mal nötterna, helst i mandelkvarn. Blanda de malda nötterna med florsockret.
 Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd försiktigt ner nöt- och sockerblandningen i äggvitan. Det gör inget om det finns vita toppar från äggvitan kvar i smeten.
Smörj och bröa en rund form, ca 23 cm i diameter, med löstagbar kant. Häll smeten i formen.
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 20 min.
Låt kakan svalna i formen. Lossa kanten på formen. Placera kakan på ett serveringsfat.
 Gör fyllningen: Rör ut nötkrämen med crème fraiche, vill du ha smeten lite lösare tillsätter du lite mer än 2 msk. Bred fyllningen över hela tårtan.
 Gör garneringen: Rosta nötterna i en torr, het stekpanna. Lägg nötterna på ett hushållspapper eller en handduk. Gnid av skalen (så gott det går).
 Grovhacka nötterna. Rosta de hackade nötterna på nytt i en torr, het stekpanna tills de har fått lite färg. Strö nöthacket över tårtan. Förvara tårtan i kylen fram till serveringen.


Servera kakan med en klick creme fraiche, 
ger en fin balans mellan sött och syrligt!

Och ja vad tyckte då Alexandra...?
Den var god men lite torr... hm ja, har man föreställt sig en kladdig chokladkaka då blir man kanske lite besviken för kladdig är den inte så mycket men det är väääldigt gott med den tunna nötbotten och den goda smaken av rostade hasselnötter och inte allra minst Nutella!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar