tisdag 23 april 2013

Ugnsbakade rotfrukter med feta & lax

Ja vad var det då vi testade för spännande maträtt igår?
Jo ugnsbakade rotfrukter där man smular över en massa god fetaost.
En av ingredienserna var majrova - det kan jag säga att jag aldrig prova förut! 

Något annat som känns som en inte allt för utforskad ingrediens är färsk rödbeta,
inlagda rödbetor till pyttipanna har man ätit i mängder men färsk, nää bara några få gånger.
Det är riktigt, riktigt gott men tar lätt överhand med sin naturligt söta smak så det gäller att balansera
mängden med annat. Majrova ger en bra smakmässig motvikt då den istället är lite besk.

Inspiration till recepet kommer från Fredrik Paulún bok LCHQ -
Lågkolhydratkost av Högsta Kvalitet.
En väldigt trevlig bok att läsa som ger massor av bra kunskap om vad man ska tänka på
vad gäller bra kosthållning men även lite träningstankar OCH att man ska tillåta sig att unna sig lite
då och då också.


Laxendisken gapade tom igår när jag skulle handla så det fick bli kallrökt lax

Recept

4 pers

600 g laxfilé 
300 g rödbetor
300 g persiljerot (el palsternacka)
300 g rotselleri
300 g majrova (el kålrabbi)
4 msk olivolja
1 tsk torkade örter, jag använde rosmarin & timjan
salt & peppar
150 g fetaost

Citron

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala rotfrukterna och skär dem i lika stora bitar. 
Lägg dem i en ugnsform/plåt och häll på olivoljan. Strö över örterna, salta och peppra efter smak.
Stek i ugnen ca 15 min, rör sedan om och stek i ca 10 min till.

 Var tvungen att googla bilder på majrova för att
se hur den såg ut. Kände dock igen den på bild.. =)



Sänk nu temperaturen till 200 grader och ställ in en ugnsform med laxen som du saltat och pepprat.
Fortsätt tillaga rotfrukterna tillsammans med laxen i ca 10-15 min till.

När allt är färdigt smula över fetaosten på rotfrukten.
Servera och njut!

Tips! Gott att pressa lite citronsaft över laxen.

2 kommentarer:

  1. Ett tips med råa rödbetor är att riva dom grovt o sen smula fetaost över samt lite citronskal...farligt gott

    Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh mums! Det måste jag testa!

      Tack för tipset Hanna!

      Radera