söndag 5 augusti 2012

Jordgubbstårta helt enkelt...


Idag har vi haft födelsedagskalas x 2 här!
En 16-åring och en 13-åring har vi firat in med presenter, släkt, mat och tårta - precis som sig bör. =)

Emelie önskade sig en "vanlig" jordgubbstårta så det fick hon... Sebban ville ha en "farmortårta" (marängtårta) med hallon och blåbär och sen var det viktigt att det var med BLÅ grädde (en ny variant...)! Bara att inhandla lite blå karamellfärg med andra ord!

Tänkte dela med mig av receptet på den vanliga jordgubbstårtan idag...


Recept

Tårtbotten:
2 ägg
2 dl socker
1½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl hett vatten

Smörj och bröa en springform, ca 20 cm i diameter.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda ihop resten av de torra ingredienserna och vispa ner i smeten, tillsätt vattnet. Vispa tills allt blandat sig ordentligt.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 min, 175 grader varmluft eller vanlig värme 200 grader. Låt svalna.

Dela botten i tre delar.

Fyllning 1:a lagret:
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver

Vispa ihop och låt stå en stund så det tjocknar till sig. Bred ut över nedre tårtbotten. Lägg på mellersta tårtbotten och tryck till lite försiktigt.

Fyllning 2:a lagret:
2 dl vispgrädde
½ liter jordgubbar
1½ dl jordgubbssylt

Vispa grädden och blanda ner sylten. Bred på nästa tårtbotten. Skiva jordgubbarna och lägg ut ett lager över grädden/sylten och lägg på toppen på botten och tryck till lite försiktigt igen. Så här långt kan man förbereda, tårtan blir godare om den får stå en stund i kylen. Sätt tillbaka sargen på springformen så håller tårtan formen och den skyddas i kylskåpet.

Garnering:
4 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
citronmeliss

Vispa grädden rätt så hårt men det får inte bli smör! Bred över tårtan men spara lite att spritsa ut i fint mönster.
Skiva jordgubbarna och ös på så mycket det får plats! =D
Använd en sprits att göra något fint mönster med resten av grädden och piffa med lite citronmelissblad.





Så här blev Sebbans tårta med BLÅ grädde, den gjorde Magnus (han är bäst på den men det kanske beror på att det är hans mammas ess!). Älskar den här tårtan... den är sååå god! Recept på den kanske kommer en annan dag... =)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar