söndag 15 april 2012

Smarrig Hallon- & Marängtårta

Har haft det här receptet i min samling ett tag nu men det här var första gången jag provade att göra det... det var synd, tänk vad många gånger vi hade kunnat njuta av denna goda glasstårta annars. Det får bli desto fler gånger nu istället kan jag lova!


Recept
ca 8 pers

Marängbotten:
4 äggvitor
1 tsk citronsaft
2 dl strösocker

Glass:
3 dl vispgrädde
200 g hallon
1 dl kesella
2 äggulor
1 dl florsocker

Dekoration:
25 g mörk choklad, färska hallon

Sätt ugnen på 130 grader och varmluft för att grädda båda bottnarna samtidigt, om du inte har varmluft sätt ugnen på 150 grader och grädda varje botten för sig. Rita 2 rundlar på bakplåtspapper med en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter, som mall.



Vispa äggvitor och citronjuice till hårt skum. Vispa ner socker, lite i taget. Bre ut smeten på rundlarna men lämna 1 cm marginal till kanten, bottnarna flyter ut något. Grädda i ugnen ca 1 timme. Om du använder varmluft kan det vara idé att byta plats på plåtarna efter 30 min. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i minst 1 timme på eftervärmen.

Vispa grädden till glassen. Mixa hallon, kesella, äggulor och florsocker med en mixerstav. Rör ner det i grädden men låt smeten få vara lite marmorerad, blir läckert!


Lägg den ena marängbotten i botten på en form med löstagbar kant. Häll över glassmeten och fördela någorlunda jämnt. Därefter trycker du försiktig på den andra marängbotten ovanpå. Frys tårtan.

Innan servering ta ut tårtan ur frysen ca 45 min innan servering. Jag missade det så glassen var lite hård att dela i bitar... =) ... så ett lite tips bara! Lägg över tårtan på serveringsfat och garnera med smält choklad och färska hallon, eller något annat gott.

Smaken blev riktigt fräsch, glassens lite syrliga hallon tillsammans med den söta marängen blev en perfekt kombination!

Sen bjöd vi på dessa hembakade chokladbiskvier också... de är alltid lika uppskattade, smaksätter dem med lite päronkonjak och det blir supergott! Har nog bakat dem i minst 10 år nu men det blir inte så ofta för de tar lite tid men de är väl värda! Recept kommer en annan dag....



Ja då var det bara disken kvar då! Då passar det bra att efteråt smörja in händerna med denna fräscha body butter kräm jag fick av min bror (han kan han) ... Bodyshops Pink Grapefruit... luktar underbart och kan behövas på mina händer nu.


I morgon är det dags för ett träningspass och det kommer bli av en ny form för min del, ska bli spännande... =)

Ha en skön söndagskväll!

6 kommentarer:

  1. Provade att göra denne läckra tårta i helgen till ett kalas. oj oj oj vad god den var!!! och gästerna var mycket imponerade av både smak och utseende:) Tack för tipset!!!

    :) Josefine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra Josefine! Visst är den läcker! =P

      Radera
  2. ååh vilket fint recept! Denna tårta ska jag göra på lördag när jag ska ha bjudning! =) Kram! walleri

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du vill prova det, kommer garanterat göra success! =)

      Kram och ha ett en trevlig bjudning!

      Radera
  3. Den är verkligen fantastiskt god!
    Och lätt att göra. Tack så mycket för att du delar med dig utav detta fantastiska recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och var så god, delar så gärna med mig av goda saker! =)

      Radera