lördag 11 augusti 2012

3-rätters med gott sällskap

Hade en mysig kväll med goaste vänner igår... men lite hjälp av gasolvärmare och infravärmare kunde vi duka på altanen.


Började med att bjuda på en riktigt läskande välkomstdrink -  
Melonsorbetdrink.


Superenkel att göra och förbereds dagen före.

Recept
6-8 personer

1½ kg vattenmelon
1½ lime (rivet skal och saft)
2 msk socker
1½ dl Bacardi Grand Melon

Dekoration: myntablad

Skär av en bit melon till varje glas och spara som dekoration. Skär resten av melonen i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt skal och saft från limefrukterna och sockret, mixa tills det blir en jämn massa. Sila ev bort kärnorna och blanda ner bacardi. Förvara i frysen tills servering, bra att göra detta dagen innan och så tar man fram det ur frysen 30 min innan servering.

Skrapa med en sked och portionera ut i glas, dekorera med melon och myntablad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Förrätten bestod av räksoppa, cayennepeppar och rotselleri ger en pigg och fyllig smak! Kokade soppan två dagar innan så den fick stå och gotta till sig lite extra i kylskåpet. Perfekt att bara värma på när gästerna kommit!


Recept
6 personer

½ kg räkor
1 gul lök
1 morot
1/4 - ½ rotselleri
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
2 msk tomatpuré
1 krm cayennepeppar
2 msk vetemjöl
½ liter hummerbuljong (vatten+ 1½ msk fond)
2 dl vitt vin
4 dl grädde
ev 2-3 msk konjak el whisky
1 msk smör

Dekoration: dillkvistar

Skala räkorna. Tärna lök, morot och rotselleri och fräs detta i lite smör ett par minuter. Tillsätt räkskalen och fräs i 5 min. Rör ner tomatpuré och cayennepeppar. Strö över mjölet, rör om och späd med buljong och vin. Låt koka i 10 min. Tillsätt grädde och konjak och låt koka ytterligare några minuter. 

Sila soppan, blanka av med smör. Så här långt kan man förbereda i förväg.

Vid servering, här upp soppan i soppskålar, fördela räkorna jämt i varje skål och dekorera med lite färska dillvipor och servera med t ex vitlöksbröd.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vi höll oss till skaldjur/fisktemat även på varmrätten -
Lax med chilipesto och ristimbaler.



 Receptet på laxen hittade jag här. Provade det för första gången för bara någon vecka sedan och tänkte direkt att det här var "bjudmat"! 

Recept
4 personer (jag gjorde dubbla för 7 personer)

4 laxfilébitar
1 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk koncentrerad skaldjur/hummersfond
2 msk röd chilipesto 
 Smaka av med salt och peppar men var försiktig då det är både hetta och salt i såsen!

Ställ ugnen på 180 grader.
 Lägg de upptinade laxbitarna i en ugnssäkerform
Värm upp en kastrull med grädde, fond , creme fraiche och pesto ( välj en mild om ni inte gillar stark mat) smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda upp i ett par minuter  och häll över laxen . 
Gratinera i 25 minuter, eller tills laxen är färdig.

Servera ristimbaler och sallad med rödlök och fetaost till. Jag blandade ner ett paket fryst hackad persilja i riset och formade timbaler med en kaffekopp, skölj koppen med lite vatten innan du trycker i riset så släpper det lättare. Dekorera med färsk persilja.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Till efterrätten fick vi faktiskt gå in då det bara var 8 grader varmt ute, brrr...

Bjöd på små päronpajer som jag gjorde tidigare i bloggen, recept hittar du här. Fick klart godkänt av gästerna! =D



Hoppas ni testar någon av recepten och lämna gärna en kommentar om vad ni tyckte om dem! =)








 TACK snälla rara, söta för ert trevliga sällskap och för de fina presenterna! <3

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

6 kommentarer:

  1. Mums! Ser supergott ut! Soppan bara måste jag prova, snart :-)

    Ha en mysig söndagskväll!
    Kram Lina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lina! =)

      Ja soppan är värd att provas!

      Hoppas du har en mysig kväll du med, kram!

      Radera
  2. Melo sorbetdrinken gör jag nog fler gånger. Gott!
    Jessica Andersson

    SvaraRadera
  3. Nu gör jag laxen....MEN naturligtvis köpte jag fel IGEN!! Vanlig röd pesto..suck..men det blev barnvänligt :-)

    SvaraRadera