lördag 16 februari 2013

Helstekt Fläskfilé

Igår var en sådan där dag då idétorkan slagit rot och att komma på något gott
att äta till fredagkvällen var inte lätt!

Letade recept men hittade inget som jag var sugen på! Tillslut kunde jag i alla fall
konstatera att något med fläskfilé skulle nog smaka gott... så det blev att improvisera!

Helstekt i ugn men med vilka tillbehör..? Hmm.. ja, vi tar väl lite av varje och det visade sig
bli en riktigt bra lösning!

Recept
6 pers

2 fläskfiléer á ca 500 g
tapenade, finns många olika men jag valde en burk med 
svarta oliver och en burk zucchini & paprika
4 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
timjan, färsk
1 msk oxfond
½ dl vatten
smör
salt & svartpeppar

 Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa fläskfiléerna och skär några snitt en bit ner i köttet och bryn dem runtom i en stekpanna med smör tills de fått fin färg. Salta och peppra under tiden, tillsätt också några timjankvistar.
Dela schalottenlöken i klyftor och låt steka med en stund. Mot slutet tillsätter du oxfond så det får koka ihop
lite med vätskan.

Lyft över filéerna i en ugnsfast form och klicka över lite smör i botten.
Skala och skiva vitlöksklyftorna och stick in dessa i snitten du gjort i fläskfiléerna. 

Koka nu ihop en sky av det som ligger kvar i stekpannan genom att tillsätta ca ½ dl vatten och låt
detta koka upp. Häll detta över köttet. 
Bred över tapenade på köttet, sort och mängd efter tycke och smak.
Tillsätt några nya fräscha timjanskvistar om du tycker det behövs. 


Tillaga i ugnen ca 20-25 min tills köttet är genomstekt.
Ös sky över ett par gånger.

Låt köttet vila på en skärbräda medan du enkelt kokar ihop en smakrik sås på skyn och ca 2 dl creme frachie i en kastrull. Smaka av med ev mer salt, peppar och möjligtvis lite oxfond.
För färgens skull kan du även tillsätta lite kinesisk soja. 


Skär tjocka skivor av köttet och lägg upp det på ett fat, ös över schalottenlöken och den tapenade som ev ramlat av under tillagningen. Dekorera med färska timjankvistar.
 
Vi gjorde hasselbackspotatis till och en god sallad. 
Potatisen kan man tillaga samtidigt i ugnen och med fördel använda
varmluften, sänk då värmen till ca 190-195 grader.

Både vi vuxna och barn åt med god aptit kan jag lova! 
Det här kommer jag göra fler gånger!

~~~~~~~~~~

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar