söndag 24 februari 2013

Middagsbjudning med spännande förrätt

Igår firade vi av en nybliven 40-åring, Daniel! 
Tillsammans med hans fru och ett par till överraskade vi honom med att bara dyka upp och säga åt honom att nu är det dags att det bär av (han visste att han skulle få en whiskeyprovning men han visste inte NÄR, hihi...). Och överraskad blev han, gick omkring i mjukisbrallor och skrotade men hans fru hade i alla fall sett till att han hade duschat och rakat sig, skjorta hade hon strukit åt honom i hemlighet, superkul och vi var alla lite pirriga, kändes nästan som vi skulle kidnappa honom för en svensexa eller nått, haha...

Så killarna drog iväg på whiskeyprovning och vi tjejer åkte hem till oss där jag förberett 3-rätters middag som vi alla skulle äta tillsammans när killarna kom tillbaka igen. Under tiden gottade vi oss med lite bubbel, ost och kex.

Till förrätt provade jag ett nytt recept -  
Kräftpaket med vitlök och chili.

Själva paketet skulle bestå av vårrulledeg men tror ni det gick att på tag på i vår lilla stad, nä nä...
Jag fick improvisera lite, sökte igenom frysdisken där alla smördegar, glutenfria brödpåsar och allt sådant ligger efter något passande alternativ och valet föll tillslut på filodeg.  

Har aldrig lagat något med filodeg förut men kan konstatera att det funkade minst lika bra i detta fall, förutom en liten miss, förberedda de små knytena ett par timmar innan tillagning och fast fyllningen inte var speciell såsig blötte det igenom degen så botten började rasa ur när jag skulle flytta över dem på en plåt, ve och fasa!!

Fick lirka lite med en stekspade och lite hjälp från gästerna och när de stått färdigt i ugnen höll de faktiskt ihop igen så lite flax ska man ha ibland! =D

God och lite annorlunda förrätt blev det i alla fall.


Recept
6 pers vid förätt, 10 pers vid buffé

175 g kräftstjärtar i lag
200 g räkor med skal
3 salladslökar
2 vitlöksklyftor
½-1 röd spansk pepparfrukt
2 krm limeskal, rivet
2 tsk hummerfond
2 tsk tomatpuré
20 vårrulledegsplattor (12x12 cm)
1 äggvita

Sesamsmör:
1 msk sesamfrön
2 msk smör

Sätt ugnen på 225°
 Låt kräftstjärtarna rinna av på hushållspapper och skär dem i små bitar. Skala och dela räkorna i bitar. Ansa och skiva salladslöken.
Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Dela, kärna ur och finhacka pepparfrukten.
Blanda kräftstjärtar och räkor med lök, vitlök, pepparfrukt, lime, hummerfond och tomatpuré.

Tina vårrulledegen. Låt sedan plattorna ligga i en fuktig handduk.
Rosta sesamfrön 1-2 min i torr stekpanna. Dra stekpannan från plattan och låt smöret smälta i pannan.
 Pensla äggvita runt degkanterna och klicka ut ca 1 msk fyllning på mitten. Dra ihop till ett knyte. Knytena kan stå i kylen 1-2 timmar före gräddning.

Pensla med sesamsmör och lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. 

 
Vinet till maten ordnade Karro & Mattias med, ett porlande lite 
sötaktigt vitt vin till förrätten som passade perfekt ihop med den 
lite kryddstarka smaken från chili och vitlök! 
Tror den har nr 5369-1 på systemet, 99 kr


 Tycker det är fint att klippa ner t ex tulpaner eller rosor så de blir riktigt korta och sätta ner i
små glas, då slipper de skymma sikten när man sitter till bords och alla ser
varandra ordentligt.

 Medan killarna var iväg på en whiskeyprovning sysselsatte vi tjejer oss med en
ostbricka och lite gott i glasen... =)

När de kom hem igen var de glada i hågen vill jag lova, haha...


En trevlig kväll blev det! 
~~~~~~~~





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar