söndag 17 februari 2013

Boeuf Bourguignonne

Såg ni en mysiga filmen Julie and Julia som gick på TV för ett par helger sedan?
Den bygger på en sann berättelse.

En snabb resumé:
När Julie Powell (Amy Adams) drabbas av en 30-årskris så bestämmer hon sig för att starta ett gigantiskt matprojekt som innebär att hon ska laga 524 maträtter och alla ska lagas enligt Julia Childs (Meryl Streep) recept i dennas bok "Det goda franska köket". Julie bloggar på internet om sina missöden och kulinariska höjder och så hamnar Julie i ett matmecka och träffar nya vänner.

Jag tänker inte plocka en höna som verkar vara höjdpunkten Julie ser framför sig... däremot lagade hon bland annat mustig köttgryta - Boeuf Bourguignonne - som jag har varit såååå sugen på sedan dess!
Igår var det dags!

Vet att detta med att koka mustiga köttgrytor kanske inte riktigt hör till min generation ("blott" 38 år gammal, hihi) men eftersom jag haft b la älgkött i alla dess varianter i min frys sedan ca 20 års ålder så har man blivit tvungen att lära sig ta hand om grytbitar och stekar m.m. Det har jag aldrig ångrat för guuud vad gott det är men en riktig fin köttgryta eller en mör stek med smakrik sås till!!!

Svårt är det inte heller, sköter sig i princip alldeles självt bara man lägger en kärleksfull hand
över då och då... 
=)


 Recept
6-8 pers 

1,5 kg grytbitar av nöt eller varför inte älg
2 pkt bacon
3 gula lökar
2-3 medelstora morötter
5 dl vatten
5 dl rödvin
3 lagerblad
2 tsk timjan, torkad
2 tsk oregano
3 vitlöksklyftor
3 rivet skal av apelsin
2 mörk oxbuljongstärningar
4½ msk tomatpuré
250 g champinjoner, färska
2-3 msk persilja, hackad
salt & nymalen svartpeppar
maizena

 Skär köttet i 3x3 cm stora bitar. Strimla baconet. Skala och skär morötterna i stora bitar. Skala och skär löken i klyftor. Stek bacon i en stekpanna och lägg över det i en gryta. Stek baconet och lägg över in en gryta. Bryn köttet i baconfettet (ta inte för mycket kött åt gången) och flytta över det till grytan. Låt även grönsakerna fräsa en stund i fettet.
  
Koka ur stekpannan med vatten, lägg i buljongtärningen och tomatpuré. När allt blandat sig häll det i grytan, tillsätt vinet. Krydda med salt, peppar och örtkryddor, lagerblad, pressad vitlök och apelsinskal.
 
Koka grytan sakta under lock tills köttet är mört, ca 1½ - 2 h, rör om då och då. Skär champinjonerna i stora bitar och låt dem koka med de sista 30 minuterna och red grytan med lite maizena om det behövs. Strö över hackad persilja.
 
Eventuellt kan man behöva späda grytan med mer vatten/vin. Smaka även av kryddningen.  
 
 Gott att servera till är ris och haricots verts...
...och ett glas rött naturligtvis!
;-) 
 
Och grytan blir bara godare av att få stå till sig en dag i kylen och värmas igen,
mmmmm! 
~~~~~~~~~~~~

2 kommentarer:

  1. Hamnade här av en slump så här på morgonkvisten. Här var det verkligen gott om good things, ljuvligt! Livet är till för att levas! Ha en härlig måndag/Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad trevligt att du hittade hit!
      Visst ska man njuta av livet så ofta man kan! =)

      Önskar dig en härlig måndag också!

      Radera