söndag 30 september 2012

Köttfärspiroger

Födelsedagkalas igår och då bjöd vi piroger och tårta.

Tror inte jag gjort egna piroger någon gång... annars var det så lääänge sedan så jag glömt det, haha!

Goda blev de i alla fall och perfekt att bulla upp med till kalas!


 Recept
16 piroger

Deg:
150 g smör
 3 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
2 ägg
Drygt 1 liter vetemjöl

Fyllning:
400 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
3 morötter
2-3 gula lökar
1 dl tomatpuré
2 msk soja
Smör/matolja till stekningen
Salt
Svartpeppar

Pensling:
Ägg
Mjölk
 
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa medan du gör fyllningen.

Fyllning:
Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv de på rivjärn. Smält margarinet/matoljan i en stekpanna och fräs löken och mörötterna mjuka. Tillsätt köttfärsen och den hackade vitlöksklyftan. Krydda med salt, peppar, tomatpuré och soja. Låt fyllningen svalna.

Arbeta degen smidig. Dela degen i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn rund platta. Lägg några matskedar fyllning på den ena sidan av varje platta. Vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel.

Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspapperklädd plåt i 15 minuter. Pensla pirogerna med en blandning av ägg och mjölk. 
Grädda pirogerna i mitten av ugnen, på 225 grader i 10-15 minuter.


De blev riktigt fina och var lättbakade var de, höll ihop bra under gräddningen. Nästa gång blandar jag nog i lite creme fraiche i köttfärsen för att få en krämigare konsistens och smak.

~~~~~~~~~~~~

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar