söndag 23 september 2012

Mysig helg avslutas med Trattkantarellsoppa

Hunnit med en hel del denna helg men ändå inte stressat runt - skön helg med andra ord!

I morse när jag hämtade tidningen tänkte jag att idag var det en perfekt dag för svampplockning, blev oerhört sugen på trattkantarellsoppa! Även förra hösten bjöd på många trattkantareller och vi har fortfarande ett lager kvar i frysen, bäst äta upp dem innan man plockar nya tänkte jag...


Recept
4 port

300 g färska rensade trattkantareller (eller 25 g torkade)
3 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
3 dl mellangrädde eller vispgrädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 tsk vitvinsvinäger
0.75 dl torr sherry
1 dl persilja och/eller gräslök till garnering

1. Med färsk svamp: Lägg undan några av de vackraste trattkantarellerna till garnering och skär de andra i bitar. Finhacka lök och vitlök och låt steka med kantarellerna i smör i en kastrull. Fräs tills vätskan har kokat in, cirka 5 minuter.
2. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken. Slå på vatten och grädde under omrörning. Smula i buljongtärningarna och låt det hela sakta koka i 10 minuter.
3. Salta och peppra och tillsätt vinägern, som hjälper till att ta fram den fina svampsmaken. Häll till sist i sherryn.
4. Hetta upp de hela trattkantarellerna i lite smör och lägg ner dem i soppan. Garnera med lite hackad persilja och/eller gräslök.
5. Soppan blir slätare om den körs i matberedare eller i mixer. Kör svampen med hälften av vätskan någon minut. Häll sedan i resten av vätskan och låt soppan koka upp.
6. Med torkad svamp: Smula ner den torkade svampen i en skål och häll över en del av vattnet så att svampen täcks. Låt den stå och svälla i cirka 30 min. Sila av spadet och spara det. Använd det tillsammans med buljongen (totalt 1 liter) när soppan ska spädas. Tillaga sedan soppan som ovan.
 
 
Gott så det förslår! 
 
Apropå gott... hade den goda turen att bli hembjuden till goa vänner och ett härligt uppdukat bord med en massa underbar plockmat i lördagskväll...
... kvällens outfit fick bli vinröda byxor och nyköpt svart topp med bakstycke i spets från mbyM.
 
 Smördegspaj med parmesan, helt underbart god! Ska fråga efter receptet för den här vill jag gärna lägga i min receptsamling!



Och den ljuvligaste  av efterrätter hade Lina gjort i ordning... hembakade flarn med glass och björnbär, hallonen plockade från busken på gården..mmmmm!!!!
Som ett konstverk!

Deras söta katt Greta ville också förgylla kvällen med lite gott...
 
... det uppskattades dock inte av oss andra, haha!! Stackars lilla musen var mer än vettskrämd...och en och annan av oss också... =)
 
Tack Lina & Thompa för en mysig kväll <3
 
Idag har jag plockat vidare här hemma, ställt i ordning i Alex rum, nu är väggarna färdigmålade, ska visa sen när vi fått piffa till lite mer... =)
 
Magnus fick ett ryck förra söndagen och började måla om matsalsmöblerna, vitrinskåpet fick komma först och idag var det färdigt för att ställa in alla saker igen. Det blev sååå mycket finare!!!
 
 Vad tycks? 
Jag är så nöjd och längtar tills vi tar oss an bordet och stolarna men först en välförtjänt liten paus.

Nu ska jag mysa ner mig i soffan en stund innan det är dags att krama kudden.
 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar