torsdag 10 maj 2012

Chokladcheesecake med apelsin

Lovade ju recept på en chokladcheesecake som jag gjorde för ett par veckor sedan (medan det fortfarande var varmt och man kunde sitta ute och njuta, tänk vad det kan ändra sig fort ibland...)



Recept
125 g smör
16 digestivekex

Fyllning:
1 dl lemon curd
100 g mörk choklad, 70%
3 dl vispgrädde
600 g philadelphiaost
1½ dl florsocker
1 msk pressad apelsinsaft

Garnering:
Kanderade apelsinskivor

Smält smöret. Mixa kex och smör i en matberedare. Tryck ut kexblandningen i en form med löstagbar kant. Sätt in i kylskåp så att botten stelnar.


Bred lemon curd på kexbotten. Riv chokladen grovt på ett rivjärn. Vispa grädden. 

Rör ihop philadelphiaost med florsocker och apelsinsaft.Vänd ner hälften av den rivna chokladen och grädden.

Häll smeten över kexbotten i formen. Strö över resten av den rivna chokladen och ställ kakan i frysen minst 3 timmar.

Kanderade apelsinskivor 

1 dl vatten
1,5 dl socker
Så många apelsiner man vill ha, jag tog 1.

Dela apelsinen på hälften, skiva tunt. Koka upp vatten och socker, lägg i apelsinskivor när sockret löst sig. Koka på svag värme i 30 minuter. Låt skivorna rinna av, vänd dem sen i strösocker och torka i ugn i 100 grader i 1 h.




Kom ihåg att ta ut cheesecaken ur frysen i god tid så den får tina något. Garnera med apelsinskivor. 


Yummi!

1 kommentar: