torsdag 31 maj 2012

Kålpudding - husmanskostens ess!

Kålpudding... finns det någon godare husmanskost än det? Att nu den svenska, färska vitkålen börjat dyka upp i mataffärerna gör ju inte saken sämre!

Det här receptet har jag tagit från Mat-Tina (ja, utskriften är från 2003!) och det innehåller ättika vilket är en väldigt bra kombination med vitkålen och sirapen.



Färsk vitkål - så vacker

Recept
4 pers

3/4 st kålhuvud
2 msk sirap
½ msk ättika 12%
Salt & peppar

2 st finhackade gula lökar
1 dl kokt ris
1 ägg
2 dl mjölk
500 g nötfärs (orginalreceptet säger blandfärs men det är vi inte så förtjusta i här)
1 msk sirap
Salt & peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka vitkålen grovt. Bryn, lite i taget, tills dess att den mjuknat och fått gyllenbrun färg, sprider en härlig doft i hela huset. ;-))
Smaksätt med sirap, ättika, salt och peppar.



Blanda ihop löken, riset, ägget, mjölken och färsen till en smet. Smaksätt med salt, peppar och sirap.

Lägg hälften av kålen i botten på en ugnsfast form. Lägg färsen i ett lager ovanpå och avsluta med resten av kålen. Baka i ugnen i ca 50-60 minuter. Tar lite tid men det är det värt!!

Servera med kokt potatis, brunsås och lingonsylt




4 kommentarer:

  1. Ser så aptitligt ut att jag ska prova. Någon gång ska ju vara den första. Kålpudding är gott! /Jessica A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag absolut du ska göra! Du kommer inte ångra det =)

      Kram

      Radera
  2. 3/4 kålhuvud???
    Beror väl helt och hållet på om det väger 100gr eller 5kg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måttet på 3/4 avser ett normalstort kålhuvud men det handlar nog mer om tycke och smak, går att ta mer eller mindre också för den delen. Det kålhuvudet jag använde sist var något mindre än normalt så jag använde hela.

      Radera