söndag 20 maj 2012

Underbar långhelg avslutas med god honungsstekt lax

Haft en supertrevlig långhelg, hunnit med mycket på dessa fyra dagar, både nytta och nöje!

Började bra när jag kom hem i onsdags kväll efter att varit på Antons fotbollsträning. Magnus överraskade med drink, mat OCH efterrätt, behövde inte lyfta ett finger, helt underbart! =)

Torsdagen vinkade jag av Alexandra som skulle till Polen på konfirmationsresa, lagom de hade åkt 1 timme fick vi höra att den färjan de skulle åka med samma kväll var just den färjan som rammat en hamnlyftkran i Gdynia, Polen och nu var deras avgång inställd! Ni kan ju tänka er vad en orolig mammasjäl gick igenom då! Det ordnade sig dock bra och de kunde kliva på färjan morgonen därpå istället. Hon har nog haft en underbar resa och nu är hon hemkommen hos sin pappa i tryggt förvar igen. Ska bli så spännande att höra hur de haft det.

Min dag här hemma fortsatte med att skära bort skarverna på sovrumstapeten, slitigt värre! Men vi såg fram emot kvällen med middag och goda vänner, vi fick oss en riktig brakmiddag och många härliga skratt! Tack Indra & Micke för en härlig kväll!

Sen gick det två dagar med vedkapning och klyvning på schemat, nytta igen med andra ord! Dag nr två gick väl så där, motorn på kapen brann upp! =O

Lördagskvällen var det dags för nästa middagsbjudning, hem till svägerskan Marie och Nutte och massa andra trevliga fina vänner. Blev en riktigt brakmiddag igen, bland annat bjöds det på en smörgåsbakelse med skagenröra - så god och så vacker att se på!

Ikväll firade vi av långhelgen med lite god lax och en underbar räkröra (som man kan ha till lite allt möjligt) och en flaska rosévin. Detta avnjöts på soldäck i 20 graders värme rätt sent in på kvällen, härlig kväll... <3


Den här laxen blir så himla god, när den nästan är färdigstekt häller man över citronsaft och honung, det riktigt fräser till i pannan. Sen steker man båda sidorna tills den får lite knaprig yta som smakar både sött och salt på samma gång och det är sååå gott!!!

Recept

4 st laxfilébitar
Salt, peppar
Honung, citron

Räkröra:
500 g oskalade räkor
2 hårdkokta ägg, hackad
½ röd lök, finhackad
1 avokado i bitar
50 g röd stenbitsrom
1 dl majonäs
1 dl dill
salt, vitpeppar
citron

Koka äggen, skala räkorna och hacka dem grovt. Hacka lök och avokado. Rör ihop allt och smaka av med salt, peppar och citron.

Röran är supergod att ha till bakad potatis också, eller som fyllning i baguetter eller tunnbrödsrulle tillsammans med rökt lax eller dyl.

Stek laxen i stekpanna, salta och peppra. När laxen nästan är färdig häll på citronsaft och honung och låt stekytan bli lite krispig och mörk. Häll på citronsaft och honung igen och vänd laxen för att få stekyta på andra sidan också.

Servera laxen med pressad kokt potatis, räkröran och en fräsch sallad. SÅ GOTT!!


Riktigt gott rosévin med lite kraftigare smak - passar perfekt till stekt eller grillad lax

Martini rosso med sprite och en massa krossad is - det smakar mumma det!

Vedklyven skapade huvudbry när den vägrade starta igen....

Kära mor och far kom med söta fikabakelser  =)

Nöjd och belåten och glad för alla härliga människor jag har runt omkring mig kryper jag nu ner i sängen för att ladda om inför en arbetsvecka!

Sov gott, det ska jag... ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar