lördag 6 oktober 2012

Potatisgratäng med Gorgonzola och Päron

Hm... i septembers nr av Ica's Buffé hade de med ett recept på en potatisgratäng med gorgonzolaost och päron. Lätt himla spännande och kunde riktigt känna smakerna i munnen - den salta smakrika gorgonzolan ihop med de söta päronen, mmmm! Snabbt åkte receptet ur tidningen och in i samlingen!

Igår var det då dags att testa detta lovande recept efter att en vän påmint mig om det och förväntningarna var höga... tyvärr blev en del saker lite tokigt men jag ska testa receptet igen och göra vissa saker annorlunda. Det här är originalversionen...

Ugnsform från Bruka, tallrik från Mateus

Recept
4 pers

500 g potatis (gärna marilyn)
2 fast päron (gärna anjou, à ca 150 g)
1 liten purjolök (à ca 150 g)
100 g gorgonzola
2 dl riven västerbottensost
3 dl vispgrädde
1 ägg
1 tsk malen muskot
smör till formen
1/2 tsk salt
1 krm peppar
ev hackad röd paprika och bladpersilja till garnering

Sätt ugnen på 200°C.

Skala och skär potatisen i tunna skivor. Dela, kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Ansa och strimla purjolöken fint.

Varva potatis, päron, purjolök, salt och peppar i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm.

Mixa ostarna med grädde, ägg och muskot med stavmixer eller i matberedare. Häll blandningen i formen.
Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt svalna något och strö ev över paprika och persilja vid servering.
Visst låter det lovande? Vad var det då som blev tokigt?
  1. Potatissorten Marilyn fanns inte där jag handlade (kanske hade den varit bättre). Googlade på dess egenskaper och läste att den hade en lite nötig smak. Aha tänkte jag, då går det nog lika bra med mandelpotatis! Googlade på om mandelpotatis var en bra sort att ha i gratäng och läste att det var en mjölig sort - låter ju perfekt - det var det INTE! Den tog väldigt lång tid på sig att bli mjuk och verkade inte suga åt sig av grädd/ostblandningen alls... ärligt talat vet jag inte VART grädden tog vägen - kan grädde och ost bara dunsta? :-/ Nästa gång - jo då, blir en nästa gång - ska jag använda vanlig hederlig King Edward, det vet man fungerar!
  2. Med tanke på att både grädden och osten verkat dunsta bort förstår jag att smaken av gorgonzolan försvann med den. Smakade ingenting! Nä här får man säkert dunka på med säkert en 300 gram gorgonzola om det ska ge någon effekt! =D Och var inte rädd att salta som vanligt i gratängen, salt förstärker de övriga smakerna.
  3. Potatisgratäng UTAN vitlök - finns det? Ja måste erkänna att det kändes lite udda att inte ha i vitlök... nästa gång får det nog slinka i 1-2 st klyftor...
Sammanfattning:
 Använd vanlig mjölig potatis
200 -300 gram gorgonzola
1-2 vitlöksklyftor

Så ska den nog bli riktigt god och KRÄMIG!!


 Vi stekte fläskfiléskivor i grillpanna och gjorde en supergod och enkel kantarellsås. Kolla in detta:


Kantarellsås

2 dl creme fraiche
½-1 dl gula kantareller
½ msk kalvfond
salt & nymalen svartpeppar

Blanda ihop creme fraiche och fond, peppra lite. Låt koka ihop, tillsätt färdigstekta kantareller och smaka av med salt och mer peppar om det behövs - KLART!



Vi öppnade en flaska italienskt vin till maten -Valpolicella
Älskar italienska viner!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar