måndag 1 oktober 2012

Kasslergratäng

Blev sugen på kasslergratäng idag (och så fick jag chans att prova nya ugnsformen), bra, lättlagad mat som det blir mycket av, perfekt när det ska räcka till matlådor!

Här är recept på en riktig krämig variant där OST är huvudingrediensen... nära på! =D



Recept
8-10 pers

400 g penne
500 g kassler
1 purjolök
1 burk fetaost
1 tsk persillade
Ostsås:
 7 dl grädde/mjölk
150 gram mjukost 
 1- 2 dl riven ost
2-3 msk mjöl
1 msk smör
2 msk fryst basilika
salt och peppar

Garnering:
1-2 dl riven ost
3 skivade tomater

Ställ ugnen på 225 grader.

Koka pastan i saltat vatten, tills den nästan är helt klar, häll av vattnet. Skär kassler och purjo i mindre bitar. Blanda ner detta i pastan tillsammans med fetaosten. 
Häll detta i en smord ugnsform.

Ostsåsen:
Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet och vispa runt, späd med grädden/mjölken, tillsätt basilikan. Låt sjuda ett par minuter tills det tjocknat något. Stäng av värmen från plattan och tillsätt mjukosten och den rivna osten och låt det smälta ner på eftervärmen. Smaka av med salt och peppar. 

Häll ostsåsen över pastablandningen och garnera med skivad tomat och riven ost.

Gratinera i cirka en 15-20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

Servera med t ex rivna morötter smaksatta med lite rödvinsvinäger eller annan god vinäger.
~~~~~~~~~~~~~~~~

Nu blir det en kopp te innan det är dags att krypa ner i sängen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar