tisdag 29 maj 2012

Rabarberpaj med marängtäcke

Utlovade ju recept på rabarberpajen jag gjorde i helgen så var så goda!


Min söta kollega och "huvudleverantör" av diverse grödor kom med två stora knippen rabarber förra veckan, till min stora lycka!


Rabarbern är ju verkligen så fin just nu, späd och saftig. Ville göra en ny variant av rabarberpaj och hittade ett recept som jag gick efter, med marängtäcke. Alltid svårt veta hur det blir bäst när man provar ett nytt recept, rabarbern blev lite för söt och marängtäcket blev inte ens krispigt på ytan.. :( Annars var den god och kände att det fanns ämne att spinna vidare på. SÅ här kommer MIN version.

Recept

Pajskal:
100 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
1 3/4 dl mjöl
Rivet skal av ½ citron

Fyllning:
500 g rabarber
½ dl socker
1 msk potatismjöl

Maräng:
2 äggvitor
1 dl socker
35 g mandelspån

Rör smör och socker ljust och pösigt. Tillsätt havrebryn, mjöl och riven citronskal. Arbeta samman till en deg. Låt degen vila i kylen 30 min. Ta fram degen och tryck ut den i en pajform, ca 25 cm i diameter.

Ansa och skala ev rabarbern. Skär den i 3 cm långa bitar. Fördela dem ovanpå pajskalet. Blanda socker med potatismjöl och strö detta över rabarbern. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 25-30 min.


Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt kraftig vispning. Fördela marängmassan över pajen och strö över mandelspån. Grädda med varmluft i 150 grader, mitten av ugnen i ca 8-10 min.



Strykande åtgång var det på den i varje fall och helt klart ska jag göra om den igen. Lite kul och väldigt fin med maräntäcket.

Nu ska jag på och titta på Desperete Houswifes innan jag missar hela avsnittet, gaahh!

PS. Hoppas ni gillar min nya header! Kram .DS

2 kommentarer:

  1. Hej vännen!

    Gud så gott! Älskar rabarber :-) Sommarminne: rabarberkräm på trappan hos farmor :-) Mums!

    Kram Lina

    SvaraRadera
  2. Hej Lina,

    Ja visst är det gott! Kommer ihåg som liten då man kunde gå och äta en rabarberstång doppad i strösocker, ta en tugga och sen doppa igen, mmmm!

    Kul att jag kunde locka fram lite härliga sommarminnen. =)

    Kram!

    SvaraRadera