söndag 10 juni 2012

Avokadogazpacho

Igår kväll firade vi att Emelie gått ut 9:an med en grillmiddag på altanen, hade förhoppningar om att kunna sitta i solen på soldäck men några mörka moln med innehåll satte stopp för det. Så tur är väl att man har en altan med tak över i sådana lägen!

Provade en ny förrätt på gästerna igår och de flesta verkade ha tyckt om den men några av barnens blev väl mest halvätna men är nog mer "vuxensmak" på den här rätten. Själv tyckte jag den var riktigt läskande och lite kul och väldigt fin att titta på!


Recept

8-10 portioner som förrätt/4 större portioner

6 dl hönsbuljong (2 tärningar, 6 dl vatten)
2 gurkor
3 avokador
Saft från en liten citron
Lite paprikapulver och cayennepeppar
Eventuellt mjölk

Gräddfil, gräslök, skalade räkor och lime att dekorera med.

Koka ihop vatten med buljongtärningarna, låt svalna något. Skala gurkorna, dela i mindre bitar. Tärna avokadon. Lägg ner gurka och avokado i buljongen, mixa med stavmixer tills soppan är slät. Pressa i citron och smaka av med paprikapulver och cayennepeppar. Häll i lite mjölk om du vill ha en rundare smak.

Ställ i kylskåpet tills soppan blivit kall. Innan servering, häll upp i fina glas, häll på en klick gräddfil (glömde jag, strö över lite hackad gräslök. Trä räkor och en limeklyfta på ett träspett och lägg över glaset.

Vitlöksbröd
Jag gjorde ett litet vitlöksbröd till av vanlig formfranska, rör ner en pressad vitlöksklyfta i lite smör, blanda i lite hackad persilja och salta lite. Bred på brödskivorna (man kan skära bort kanterna på brödet först) och dela dem på diagonalen. In i ugnen, 225 grader, tills de får färg och blir lite knapriga i kanterna.



2 kommentarer:

  1. Ljuvlig efterrätt! Avokado och räkor är verkligen en god kombo.

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera
  2. Tack Marja!

    Men jag serverar den som förrätt... =)

    Avokado och räkor är verkligen en superbra kombination!

    SvaraRadera